hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Nano-kosztüm véd a fertőzésektől

A nanotechnika, vagyis a rendkívül apró anyagrészecskék alkalmazása ruházkodásunkat is forradalmasíthatja. Igaz, még csak kísérleti céllal, de már készülnek a speciális mikroszkópot is igénylő, költséges technika révén előállított anyagokból hétköznapi ruházati cikkek.



Korábban a ruházkodás elsődleges célja az volt, hogy - testünket minél jobban befedve - óvjon az időjárás viszontagságaitól. A nanotechnikával készült új ruházati anyagok ennél többre is képesek: megvédenek a bacilusoktól, baktériumoktól, a vírusoktól.
A nanoanyagokat az amerikai Cornell Egyetem fő ruhatervező-szak tanára, Olivia Ong álmodta elsőként egy női nadrágkosztümbe és egy kámzsás dzsekibe, amelyek divatját ő nevezte el Glitterati-nak, azaz csillogónak. A bemutatón azonban nemcsak a csillogás ragadtatta el a megjelenteket, hanem az anyagok különleges tulajdonságai is. A dzseki ugyanis olyan textilből készült, amelynek felületét nano-méretű ezüstszemcsékkel szórták be. Ezektől nemcsak csillogó a felület, hanem az ezüst hatástalanítja, taszítja, pusztítja a baktériumokat, a vírusokat is. A kámzsáját, az ujjakat és a zsebeket palladium szemcsékkel szórták be, amelyek - katalizátorként működve - ugyancsak megakadályozzák a légáramlattal rájuk szálló káros, fertőző anyagok továbbjutását. Minél kisebbek a fémrészecskék, annál hatásosabban szűrik meg vagy taszítják a szennyeződéseket és a káros mikrobákat. Ma már készül rovarriasztó anyagú nano-ing és a fertőző bacilusokat távoltartó alsónemű is.
Olivia Ong-nak textilkutató-szakos tanártársa, Juan Hinestroza segített abban, hogy megoldja a nano-részecskék egyenletes elosztását a textilia elemi szálain. Ez nem kis feladat, mert egy-egy textilszál ezerszer olyan vastag, mint egy-egy fém nanorészecske átmérője. A kutatás harmadik résztvevője, Hong Dong a pozitív töltésű textilszálakat a negatív töltésű fémionok oldatába mártva akadályozta meg, hogy összetapadjanak.
A nano-anyagú holmik előállításához szükséges nanoszkópok, szuper-mikroszkópok még csak kutatási célokat szolgálnak. Az új lehetőség iránt érdeklődik a hadsereg is - a megfelelő anyaggal átitatott nano-textiliák alkalmasak lehetnek a vegyi- és biológiai fegyverek hatástalanítására is.

MTI-Press

cimkék

Könyveink