hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

MOK: közbotrány a szakorvosi finanszírozás

EüM: közbotrány az, ha valaki felelős szakemberként nem mond igazat

A Magyar Orvosi Kamara elnöke közbotránynak nevezte a szakorvosi ellátásokért kapott finanszírozást keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az áprilistól érvényes finanszírozási rendben a 70 százalék feletti teljesítményért a szakorvosi vizsgálat pont/forint értéke 0,9 fillér, ami annyit jelent, hogy egy komplett vizsgálat ára szeptemberben éppen elérte a 7 forintot – mondta Éger István.

Kijelentette: „ilyen helyzetben nem lehet csendben maradni”,  hozzátéve, „ha egy kormány ma Magyarországon megengedi magának azt, hogy bármilyen munkáért hét forintot fizessen, az egyszerűen közbotrány”.

A köztestületi vezető utalt arra, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter és a szakma között az a megállapodás született áprilisban, hogy amennyiben a kórházi ellátásért kapott lebegő díjban a kapott finanszírozás nem éri el 100 ezer, illetve a járóbetegeknél a pontérték az 1,2 forintot, újabb egyeztetést tartanak, illetve módosítják a finanszírozási rendeletet. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

Megjegyezte:  szerdán találkoznak a miniszterrel, de a meghívóban kiküldött téma a költségvetés lesz, nem pedig a finanszírozási szisztéma változtatása.

A finanszírozással kapcsolatban kitért arra is, nem ért egyet azzal az egészségügyi kormányzati kommunikációval sem, amely azt mondja, azért kapnak lebegő díjban kevesebb pénzt a szolgáltatók, mert több beteget látnak/láttak el. Éger István nyomatékosította, egy szakorvosi vizsgálat ára nem attól függ, hogy hány paciensen végzik azt el. Úgy vélte, a kormányzatnak fel kellene vállalnia azt a felelősséget, hogy megmondja, a meglévő pénzből mennyi beteg ellátását tudja finanszírozni, de a szakorvosi ellátást árán kellene megfizetni.

A költségvetés kapcsán közölte: a jövő évi költségvetés, még ha tartja is reálértékét, az idei finanszírozási csődöt konzerválja.

Éger István kitért az úgynevezett elszámolási nyilatkozatra, amely szerinte felesleges, költséges, időpazarló és nem a valós adatokat tartalmazza. Utóbbi kapcsán elmondta, a dokumentumból többek között az derül ki, hogy az egészségbiztosító mennyit térít a betegnek az ellátásért, és nem az, hogy valójában mennyibe került az adott ellátás.

Nincs politikai szándék arra, hogy átlátható, centralizált finanszírozási rendszer legyen az egészségügyben – tette hozzá.

MTI

 

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye

Az Egészségügyi Minisztérium megdöbbenéssel tapasztalja, hogy már a Magyar Orvosi Kamara elnöke is beállt az ellenzéki párt szakpolitikusainak sorába és légből kapott információkkal riogatja a közvéleményt.

Határozottan visszautasítjuk Éger István állítását, miszerint „egy komplett vizsgálat ára szeptemberben éppen elérte a 7 forintot”.  Ezzel szemben az igazság az, hogy a szeptemberi OEP adatok alapján egy vizsgálat átlagos értéke 828,36 forint. Éger úr, tehát nagyságrendeket „téved”.

Ahogy a Fidesz szakpolitikusainak is felajánlottuk a személyes egyeztetés lehetőségét, úgy a Magyar Orvosi Kamara elnöke előtt is nyitva áll a minisztérium ajtaja.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szakember: ezért elvárjuk, hogy először tájékozódjon és utána forduljon a hiteles adatok birtokában a nyilvánossághoz!
 
2009. szeptember 8.              EüM Sajtóiroda
Kiadó: Egészségügyi Minisztérium

Országos Sajtószolgálat

 


cimkék

hirdetés

Könyveink