hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Mindkettő bűncselekmény, választhatnak

Ha gyógyítja a beteget, eladósodik a kórháza. Ha nullszaldós könyvelést produkál, azt csak a betegellátás rovására teheti, írja a Népszabadság publicistája a "kórházkelepcéről".

Elvben egyetlen kórházi főigazgató sem írhatna alá fedezetlen megrendelést, a gyakorlatban viszont nemigen tehet mást, hiszen 1996 óta minden évben egy-két havi pénz hiányzik a kasszából. Ezt a hiányt ideig-óráig a beszállítók finanszírozzák azzal, hogy hitelbe adnak szinte mindent a kórházaknak.

Különös helyzeteket eredményezhet, ha nagyon szorongatják a kórházigazgatókat, írja a lap. Két éve a tatai kórházban sajátosan menedzselték a röntgenfilm hiányát. Néhány kisebb darabot sikerült még valahol az intézményben összeszedni, ezért az ott dolgozók a folyosón sorba állították a gyerekeket, kiválogatták közülük a kisebbeket, azokat, akiknek testmérete még megfelelt a röntgenfilm paramétereinek. Azaz akik még ráfértek, hozzájutottak a vizsgálathoz, a többiek meg mehettek haza.

A kórházigazgató egyik feladata, hogy a rábízott embereket minél eredményesebben gyógyítsa, és csak a másik az, hogy gazdasági egyensúlyban tartsa az intézményét – emlékeztet az írás egy nemrégiben Velkey Györggyel, a a Magyar Kórházszövetség korábbi elnökével készített interjújára is, azzal, hogy mindkettőt törvény írja elő. Ha az elsőt teljesíti, azaz gyógyítja a beteget, eladósodik a kórháza. Ha a másikat tekinti prioritásnak és nullszaldós könyvelést produkál, azt csak a betegellátás rovására teheti. Mindkettő bűncselekmény. Választhatnak. És ebben nem segít, ha börtönnel riogatják a fedezetlen kötelezettségvállalás miatt.

 

hirdetés

Könyveink