hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

A Telex szerint a kormányhivatalok figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hívta fel a 2019. január 10-én kiadott tájékoztatásra.

A többi közt előírják, hogy

  • minden olyan elhalálozást be kell jelenteni, amely az oltást követő 1 hónapon belül történt; és
  • az oltást követő 1 hónapon belüli elhalálozás esetén a halottvizsgálatot végző orvosnak kezdeményeznie szükséges a kórboncolást, valamint az Oltást Követő Nem Kívánatos Esemény (OKNE) bejelentését.

„A mindennapi gyakorlatban az látszik, hogy a halottvizsgálatot végző orvoshoz – aki eldönti, hogy kér-e boncolást vagy sem – még nem is jutott el az információ, hogy a járvány alatt is ezt az irányelvet kell követni”, állítja a lap forrásak. Ez pedig azért kelthet zavart, mert „a hamvasztásra kizárólag a kormányhivatalok adhatnak engedélyt. Ha pedig nincs engedély, a holttest boncolásra visszakerül a kórházba, azt hűteni és tárolni kell. Ha pedig mindenkit beküldenek boncolásra, a kórházi kapacitás végleg kifullad”, magyarázta. Szerinte plusz nehezítő körülmény az is, hogy a kormányhivatalok munkatársai nem férnek hozzá az elhunytak betegútját mutató elektronikus rendszerhez. Így azt sem látják, hogy az illető kapott-e az elmúlt egy hónapban bármilyen – akár koronavírus elleni – védőoltást.

A teljes cikk

(forrás: Telex)

cimkék

hirdetés

Könyveink