hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Mi lesz veled, társadalombiztosítás?

A kormány nem akarja és nem is fogja privatizálni az állami társadalombiztosítási rendszert – állította a Parlamentben Halász János államtitkár egy interpellációra válaszolva.

Miniszteri eskütétellel, majd az interpellációkkal folytatódott az Országgyűlés szerdai ülése. A képviselők a többi közt a nyugdíj. és a társadalombiztosítási rendszerrel kapcsolatban kérdezték a kormány tagjait.

Gyenes Géza (Jobbik) emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök október 19-én a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján tartott beszédében arról beszélt, hogy a kormány célja kétpilléres egészségbiztosítási rendszer bevezetése, amelyben egyre erősödhet a magánszektor szerepe.

Az ellenzéki politikus szerint a munkáltatói egészségügyi járulék megszüntetése, valamint annak a kimondása a még elfogadás előtt álló pénzügyi stabilitásról szóló törvényben, hogy a munkabér alapján a munkáltatót terhelő fizetési kötelezettség a munkavállalót sem közvetve, sem közvetlenül nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra, azt bizonyítják, hogy a kormány fel akarja számolni a jelenlegi szolidaritás alapú egészségügyet.

Halász János, a NEFMI parlamenti államtitkára leszögezte: a kormány nem akarja és nem is fogja privatizálni az állami társadalombiztosítási rendszert, a fenti módosítások a betegbiztosítási rendszer javítását szolgálják, ráadásul többletbevételeket is jelentenek a kórházak számára. A kormány továbbra is a szolidaritás elvű, nemzeti egységes kockázatközösségen alapuló rendszerben hisz.

Gyenes Géza nem fogadta el a választ, a T. Ház igen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink