hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Mesterséges intelligencia alapú fejlesztés a hazai stroke-ellátásban

Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet hazai és nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő szerepet tölt be a stroke-ellátásban. Az intézet Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke-intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el.

A fejlesztés célja, hogy a projekt eredményeképpen hazánkban hozzáférhetővé váljanak olyan új eljárások, módszerek, technológiák, amelyek Magyarországon jelenleg közfinanszírozott ellátásban nem elérhetőek.A projekt keretében az OMIII szakemberei az elnyert 1,286 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatás felhasználásával egy MI alapú automata képértékelő rendszer beszerzését valósították meg, melynek köszönhetően a kiépített teleradiológiai rendszer összesen 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit.

A rendszer képes integrált módon értékelni a klinikai állapotot, az időfaktorokat és a képalkotó vizsgálatok eredményét, ideértve szükség esetén a komplex képalkotó módszereket (CT perfúzió) is. Mindez lehetségessé teszi, hogy az optimális terápiáról a lehető leggyorsabban szülessen döntés” – mutat rá Szikora István egyetemi docens, a pályázat szakmai vezetője.

Bizonytalan esetekben, például a tünetek kialakulását követően későn beérkezett betegeknél az agy állapotáról, a már kialakult károsodásokról a legpontosabb képet az agyszövet vérátáramlásának vizsgálatával kaphatjuk. E célra MR vagy CT perfúziós vizsgálat alkalmas – utóbbi bármely beteg esetén elvégezhető, míg az MR használata sok esetben korlátozott. Tekintettel a CT-vel járó magas dózisterhelésre, a projektet irányító Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet szakemberei alacsony dózisüzemű, „single source – dual energy” CT készüléket szereztek be. A készülék iteratív rekonstrukció és MI vezérelt, egyénre szabott dózisprofil alkalmazásával a sugárterhelés jelentős csökkentése mellett alkalmas a stroke-betegeknél érfali meszesedések műtermékeinek kiküszöbölésére és az esetleges vérzéses szövődmények differenciáldiagnosztikájára.

A külföldi, transznacionális együttműködések, a Heidelbergi Ruprecht-Karl Egyetemmel, valamint az Örebroi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodások keretein belül megszervezett tanulmányutakon résztvevő kollégák a megszerzett tudás felhasználásával gondoskodtak az intézményben az akut stroke-ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók továbbképzéséről.

A projektről bővebb információt a https://omiii.hu/dokumentumtar/palyazat.html oldalon olvashatnak.

* * *

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) vezetésével valósult meg a „Mesterséges Intelligencia alapú központi döntéstámogató rendszer kialakítása a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére” c. EFOP-5.2.6-20-2020-00004 sz. pályázat, melynek keretében új, a hazai közellátásban még nem elterjedt eljárás került meghonosításra. Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 1,286 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

hirdetés

Könyveink