hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Egészségipar

Mesterséges csont fából

Olasz tudósok felfedezték, hogyan készítsenek fából mesterséges csontokat. A facsontok könnyebbé tennék a valódi csontok gyógyulását és jobban funkcionálnának, mint az eddig használatos fém és kerámia implantátumok.

A kutatók választása azért esett a fára, mert szerkezete sokban hasonlít a természetes csontokéra, amelyet a hagyományos technológiákkal lehetetlen reprodukálni.

Anna Tampieri, az Instituto Di Scienza E Techologia Dei Materiali Ceramici munkatársa elmondta, hogy a csonthelyettesítők vörös tölgyből, rattanból, vagy sipo fából készülnek. A fadarabokat addig hevítik, amíg elszenesednek. Ezután a kutatók kalciumot fújnak a szénre, így hozva létre a kalcium-karbidot. További kémiai folyamatokat követően létrejön a hidroxiapatit, amely maga a beültetésre alkalmas műcsont.

A faalapú implantátumok előnye a titánium- vagy a kerámia-alapúakkal szemben az, hogy mivel a fának sokkal szivacs-jellegűbb a szerkezete, az élő csontok könnyebben és gyorsabban összekapcsolódhatnak a fából készült mesterséges csontokkal, mint a más anyagokból készültekkel.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink