hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségipar

Mesterséges artéria

Az év első felében emberekben fognak kipróbálni egy újfajta mesterséges artériát: a kis átmérőjű műartéria polimérből készült, a nanotechnológia felhasználásával, adta hírül a BBC.
A műartéria sajátossága, hogy pulzálni képes, akárcsak a valódi artéria. Koronária- és alsó végtagi bypass műtéteknél szeretnék felhasználni – ha beválik, emberek ezrei menekülhetnek meg a szívinfarktustól, illetve az alsó végtag amputációjától. Az eszközt a londoni Royal Free Kórházban fejlesztették ki, George Hamilton professzor vezetésével.
 
A természetes artériák fala igen erős, normálisan egy életen át ellenáll a vér nyomásának. Ha azonban valamilyen betegség miatt meggyengül, például megkeményedik, arterioszklerózis alakul ki, akkor az ér  elzáródhat vagy aneurizma (helyi értágulat) jöhet létre, amelynek fala megrepedhet. A jelenlegi gyakorlat szerint a sérült érszakaszt vagy a betegből kivett vénával vagy műanyag érrel hidalják át (bypass). Sok betegnek azonban nincs megfelelő vénája, a jelenleg használatos műanyag erek pedig csak akkor használhatók jól, ha nagyobb átmérőjű érszakaszt kell beültetni – 8 mm-esnél kisebb átmérő esetén nem alkalmazhatók, mert nem tudnak pulzálni, és faluk serkenti a véralvadást, ezért könnyen elzáródhatnak.
 
Az újfajta mesterséges artéria sajátságai, amennyire csak lehetséges, a természetes artériáéihoz hasonlók. A műartéria erős, rugalmas, képes ritmikusan pulzálni és gátolja a véralvadást. A nanotechnológia segítségével specifikus molekulákat építettek be a falába. Ezek egyike a keringést serkenti, egy másik pedig bizonyos őssejteket vonz magához, amelyek segítik a szomszédos, sérült érszakaszok további gyógyulását.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink