hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Megszűnik a szabad szülésznőválasztás a Szent Imre Kórházban

„Elképesztő mértékben emelkedett” azok száma, akik területileg nem a kórházhoz tartoznak, mégis ott akartak szülni, ezért lényegében megszüntetik a szabad szülésznőválasztást, írja a hvg.hu.

A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog – idézi a lap a Szent Imre Kórház Facebook-bejegyzését.

Mint írják, bár 2021. január 1. óta törvény tiltja a szülésznő fogadását, de azóta lehetőség van szülésfelkészítésen részt venni, a felkészítést végző szülésznő pedig a vajúdás és a szülés kísérésében is részt vehetett. Emiatt viszont „elképesztő mértékben emelkedett” azok száma, akik így csak a szülés idejére jelentkeztek be a kórházba, pedig lakóhely vagy védőnői szolgálat szerint területileg nem a kórházhoz tartoznak, azonban a kórház vezetése szerint „egyértelmű, hogy ez veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

A változtatás után a kismamák már csak a szülésük idején épp szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak. Azok azonban, akik jelenleg a kórház gondozásában állnak, pedig területileg nem a kórházhoz tartoznak, még szülhetnek a Szent Imrében – áll a közleményben.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink