hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Takács Péter szerint elindult az újszülöttek SMA-szűrése

Az SMA Egyesület az RTL Híradóval azt közölte, egyelőre nincs meg a finanszírozás, Takács Péter államtitkár a Népszavában cáfolja a híreket.

A csecsemők SMA-szűrése tavaly év végén szűnt meg váratlanul. Az újszülöttkori genetikai betegség szűrésére még 2022 novemberében indult program Magyarországon. Azóta már kilenc csecsemőnél sikerült kiszűrni az SMA-t, ennek köszönhetően már pár napos korukban megkezdhették a kezelésüket.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére azt írta, bármelyik kismama kérheti a szűrést, de az SMA Egyesület szerint egyelőre nincs meg a finanszírozás, és nem egyeztettek a szűrőközpontokkal sem.

A legtöbb kórházban bár hallottak a program újraindításáról, tájékoztatást még nem kaptak róla.

Újra elérhető az ingyenes SMA-szűrés Magyarországon, a tavalyi feltételeknek megfelelően – közölte az csatorna kérdésére a Belügyminisztérium. A kormányt azután keresték meg, hogy egy olvasójuk azt állította, egy kismamának azt mondták a szülés után, hogy „nem tudják az SMA szűrést elvégezni, mert még nem született meg a hivatalos döntés.” 

Takács Péter szerint a tájékozatlanság okoz félreértéseket

Hamarosan kiküldünk egy eljárásrendet az újszülöttek SMA-szűrésével kapcsolatban, mert ha a szülő kéri, akkor a kórháznak csak vért kell vennie a babától és ezt mintát elküldeni a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem laborjába. Itt közfinanszírozás keretében elvégzik a vizsgálatot – mondta aNépszavánakTakács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki úgy véli, helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

(forrás: RTL.hu, Népszava)
hirdetés

Könyveink