hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Meglátta a szeme fényét

Súlyos látássérültsége ellenére saját szemével láthatta újszülött gyermekét Kathy Beitz: az amerikai anya számára ezt egy speciális szemüveg tette lehetővé – számol be az Origo.

A nő Stargardt-szindrómában szenved, ami egy olyan gyógyíthatatlan elváltozás, ami a látótér közepén vakfoltot hoz létre a retina fényérzékeny sejtjeinek pusztulásának következtében. Így csupán a perifériás látás maradhat némileg sértetlen - a betegségben szenvedők elmosódott, meghatározhatatlan formákként érzékelnek mindent és mindenkit.

A jogi értelemben vaknak számító anya egy különleges lencsékkel is felszerelt headsetet viselt, amelyben egy nagyfelbontású kamera közvetítette gyermekéről a digitálisan manipulált képet valós időben a szeme előtti OLED képernyőre.

Ez az eszköz sok, de nem minden esetben nyújthat segítséget: száz százalékos vakság esetében nem használható, viszont egy sor ismert szembetegség esetében igen - a lényeg, hogy legyen meg legalább egy csekély mértékű látás, amely számára elektronikusan felerősíthetők a látottak – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink