hirdetés
2021. június. 23., szerda - Zoltán.
hirdetés

Megérkezett az emelt bér, vannak anomáliák

Február elején megérkeztek az emelt orvosi bérek – erősítette meg az Indexnek Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke.

Az emelt összegek utalásánál fordultak elő számolási anomáliák. A szakmai szervezethez legalábbis érkezett olyan visszajelzés, miszerint kollégájuk hiába praktizál legalább húsz éve orvosként, új bére kiszámításánál ennél mégis tíz évvel kevesebbet vettek figyelembe, mert az illető nem az első, hanem a második szakvizsgájának megfelelő területen dolgozik.

A problémás ügyeket az érintettek nyilván jelzik a főnökeiknek, a kórházak, rendelőintézetek vezetősége pedig továbbítja a panaszokat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a hazai egészségügy új csúcsintézménye felé. Olyan megkeresések is érkeznek hozzájuk, főként a hiányszakmákban dolgozóktól, hogy ők a februári fizetéssel már nem kapták meg a korábbi bérpótlékaikat. Ezt elsősorban az okozza, hogy az új törvénnyel január 1-jétől megszűntek az ágazat korábbi kollektív szerződései, amelyek a dolgozóknak nemegyszer biztosítottak kisebb-nagyobb bérpótlékokat. A kollektív szerződésen túl számos radiológus, patológus vagy labororvos kapott korábban más, többféle pótlékot is, hogy ennyivel is versenyképesebbé tegyék a hiányszakmákat – magyarázza Szabad Zoltán, aki tud olyan esetről, ahol a béremelés hatása és a pótlékelvonások kiegyenlítették egymást, így a hiányszakmában dolgozó orvos fizetése bár emelkedett, de nem jelentősen, és ha valóban nehezebben vállalhatnak ezek az orvosok másodállást, úgy akár a törvény előtti állapotnál kevesebbet kereshetnek összességében.

Ugyanakkor az alapellátásban dolgozó háziorvosok, házi gyermekorvosok, valamint fogorvosok joggal érezhetik magukat csalódottnak, miután ők most kimaradtak a szórásból, és a kormányzati ígéretek ellenére a februári finanszírozásban egy fillér fizetésemelést sem kaptak, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink