hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Probléma adódott a rezidensek fizetése körül

Az ÁEEK-tól a kórházakhoz kerültek a rezidensek, az intézményeknek viszont csak a bérkülönbözetet utalták február elején, írja a Weborvos.

Át kellett venniük a kórházaknak ez évtől a náluk tanuló rezidenseket a 2020 decemberében megszüntetett ÁEEK-től, ami az anyagi terheken túl egyéb bonyodalmakat is okoz. Mint a Kórházszövetség szerdai, graduális és posztgraduális orvosképzéssel foglalkozó online konferenciáján Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatójának szavaiból kiderült, február elején a kórházak csak a rezidensek béremelésének különbözetét kapták meg a NEAK-tól, a többit nekik kellett állniuk. Erre erősített rá Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, jelezve, hogy ahol sok rezidens tanul, ott bizony tízmilliós adósság keletkezett emiatt. Egy-egy intézménynek nincs is annyi státusza, ahány fiatal szakorvos-jelöltet tanítanak osztályaikon, így fordulhat az is elő, hogy a rezidensek csak közreműködői szerződéssel tudnak ügyelni.

Az ország szegényebb térségeinek intézményeit nem érte emiatt hidegzuhany, ám onnan nagyon hiányoznak a rezidensek, derült ki Szabó Géza, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet főigazgatójának prezentációjából. Nógrád megye például nem vonzó a fiataloknak, alacsony a rezidenshelyek betöltöttsége, pedig igyekeznek ösztönzőkkel, letelepedést segítő megoldásokkal lendíteni a helyzeten. Bár minden szakma immár hiányszakma náluk, felszereltségük, orvostechnikai ellátottságuk magas színvonalú, tette hozzá.

Nem mindig kap minőségi képzést a rezidens, meglehetően változó a rezidensképzés: függ a képzési központtól, a képzés területétől és persze a kritikus szemléletű fiataloktól, fogalmazott Báthori Gergő, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. Mint jelezte, nem könnyű objektíven felmérni a véleményeket, s hiányolta a minőségbiztosítási eszközöket. Egyelőre úgy látja, hogy a mennyiség kap nagyobb hangsúlyt az állami intézkedésekben, s látható, hogy hatalmas erőforrások mozdulnak ezen a területen, ám a minőség nem eléggé hangsúlyos, írja a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink