hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

„Megdöbbentő, hogy a DK-s MOK-vezetés képes idáig elmenni”

Megdöbbentő, hogy a DK-s MOK-vezetés képes odáig elmenni Gyurcsányék hatalmáért, hogy arra akarják rávenni az orvosokat, hogy ne lássák el a betegeket, mondja Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek.

„Statáriális lépés”, „durva, minden igazságalapot nélkülöző támadás” – így véleményezik, hogy a kormány gyakorlatilag két nap alatt megszűntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. Miért volt erre szükség?

Mert az orvosi kamara visszaélt a hatalmával, olyan eszközökhöz nyúlt, amit egy köztestület nem engedhet meg magának. Az új ügyeleti rendszerben dolgozni kívánó orvosokat fenyegettek meg azzal, hogy kizárják őket a kamarából és akkor nem dolgozhatnak többé orvosként. Egy általuk is jónak minősített, jóváhagyott, többszörös tárgyalási forduló után megerősített rendszert használnak nyíltan – és ezt ki is mondják – politikai nyomásgyakorlásra. Csakhogy ezzel a betegbiztonságot is veszélyeztetik. Ráadásul olyan kollégákat fenyegettek etikai eljárással, akik kiálltak a betegek számára jó, új ügyeleti rendszer mellett, ez pedig elfogadhatatlan egy köztestülettől. Ezért volt sürgősen szükség a kamarai törvény módosítására, mostantól nem kötelező az orvosoknak a kamarai tagság, és aki szeretné esküjének híven ellátni a betegeket szabadon dolgozhat az új ügyeleti rendszerben és még több pénzt is tud keresni. (...)

Olyan véleményeket is olvasni a sajtóban, hogy a kormány megijedt a MOK erejétől. Mi a véleménye erről?

Vannak ilyen vágyvezérelt megnyilvánulások az ellenzéki lapokban különböző kamarai tisztségviselőktől, és a rendkívül „független-objektív” egészségügyi szakértőktől, de ezek rám különösebb hatással nincsenek, meg szerintem Pintér miniszter úrra sem. Inkább megdöbbentő, hogy a DK-s MOK-vezetés képes odáig elmenni Gyurcsányék hatalmáért, hogy arra akarják rávenni az orvosokat, hogy ne lássák el a betegeket. Teszik ezt akkor, amikor a háború és minden nehézség ellenére történelmi mértékű béremelést hajtunk végre az orvosoknál. (...)

Említette a háttérben az Ön szerint fellelhető politikai motivációt. Pontosan kikre gondol?

Valahogy nehéz értelmezni, hogy van egy mindkét fél által korrektnek minősített szakmai párbeszéd 2020 óta, akkori javaslataikat be is emeltük az egészségügyi törvénycsomagunkba, most meg azt állítják, hogy nem hallgattuk meg őket. 2022 októberében egy keddről péntekre 180 fokos fordulatot vett a kamara kommunikációja. Ezt nem tudom máshogy értelmezni, minthogy utasítást kaptak, nyilvánvalóan baloldalról. Nehéz elhinni, hogy Kincses Gyula elnök úr, aki jelenleg egy köztestület vezetője, teljesen le tudta vetkőzni a múltját. Ne felejtsük el, hogy Gyurcsány Ferenc egészségügyi államtitkára volt. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: mandiner.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink