hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Rekordmagasságban az európai infláció

Magyarország távol az euróövezettől

Csehország kettő, Lengyelország három, Szlovákia öt feltételt teljesített az euró bevezetéséhez; hazánk egyet sem. Európában rekordmagasságban az infláció, miközben az újabb amerikai kamatcsökkentés hírére emelkedés kezdődött a világ értékpapír-piacain.

Végig sem merem gondolni, mi lesz, ha Románia is előbb vezeti be az eurót, mint hazánk – így fogalmazott a Magyar Rádióban Bod Péter Ákos egyetemi tanár. A jegybank korábbi elnöke szerint Magyarország „irdatlan” távolságra van az euróövezethez való csatlakozástól.
2000-ben a kormány, az ellenzék és a szakértők még egyetértettek abban, hogy hazánk 2007-ben Szlovéniával együtt lép be a közös európai valuta rendszerébe. Ma azonban szinte jósolni is nehéz a bevezetés időpontjáról: Magyarország eddig egyetlen az euró bevezetéséhez szükséges feltételt sem teljesített. Szakértők szerint a forint sérülékeny; gyengülése nagy bajt okozhat a svájci frankban eladósodott családoknak.
Az eurózónában mindeközben rekordmagasságban az infláció. Az uniós Staisztikai Hivatal becsült adatai szerint januárban – az egy évvel korábbihoz képest – átlagosan 3,2 százalék volt a drágulás. Az euró 1997-es bevezetése óta ez a legnagyobb infláció a ma közös uniós pénzt használó 15 tagállamban.

*

Az Egyesült Államokban újabb fél százalékkal, 3,5-ről 3 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat a jegybank szerepét ellátó Fed. Egy héten belül ez volt a második kamatcsökkentés, amelynek célja, hogy elejét vegye az amerikai gazdaság recesszióba süllyedésének. Ennek egyik módja, hogy olcsóbbá teszik a pénzt, tehát a fogyasztók és az üzleti szektor egyaránt könnyebben jutnak pénzhez és többet költenek. A Fed nem zárta ki a további kamatcsökkentést.

 

(Forrás: Magyar Rádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink