hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Luxus lett ágynak esni

Százezer forintos fizetéséből naponta egy ezrest „bukik", aki beteg – ágynak esni tehát tényleg luxus. Az alacsonyabb jövedelműek idén a tavalyinál kevesebb táppénzre számíthatnak.

Azért kapnak kevesebb táppénzt az alacsonyabb jövedelműek idén, mert megszűnt az adójóváírás, amit tavaly a táppénzes jövedelem után is érvényesíteni lehetett. Adószakértők szerint azok, akik bruttó 170–180 ezer forint alatt keresnek, rosszabbul járnak.

Aki 15 napot meghaladó időn keresztül betegeskedik, kénytelen táppénzre menni – ekkor fizetésének már csak a 60, ha nincs kétéves munkaviszonya, akkor 50 százaléka jár. Ez az éves átlagkeresetet figyelembe véve százezres fizetésnél napi 3287 forint helyett jobb esetben is mindössze csupán 1972 forintos juttatást jelent. Az elhúzódó betegségek, kórházi kezelések természetesen kivédhetetlenek, és kényszerpályára állítanak. Más kérdés azonban, hogy otthon marad-e a munkavállaló például egy influenza miatt. Tapasztalatok szerint ha van választási lehetőség – tehát képes a munkavégzésre –, anyagi megfontolásból ezt nem teszi meg – írja a Délmagyar. 

Bár a betegszabadság, amely évente legfeljebb 15 munkanapra vehető igénybe, a munkabér 70 százalékának megfelelő távolléti díjat jelent, százezres jövedelmi példánknál maradva pontosan napi ezer forint bevételkiesést jelent. Ezt pedig egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. Legalább ezen spórolnak, ha már a szükséges gyógyszereken úgysem tudnak.

– Érezhetően csökken azok száma, akik táppénzt kérnek – mondta el tapasztalatait a lapnak Kormányos Szilvia háziorvos. – Sokan el sem jönnek, hanem megpróbálják vény nélkül kapható készítményekkel kikúrálni magukat, de az is előfordul, hogy az orvosi utasítást hagyják figyelmen kívül, és otthoni gyógyulás helyett visszamennek munkahelyükre.

A KutatóCentrum online villámkutatásban arról kérdezte az embereket, szerintük mennyibe kerül, ha elkapják az influenzát. A megkérdezettek 57 százaléka 10 ezer forint feletti összegre becsülte a megbetegedés okozta költségeket, 22 százalék úgy vélekedett, hogy nem lehet ötezer forint alatt megúszni a kiadásokat. 

hirdetés

Könyveink