hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Lex-MOK: demokrácia helyett diktatúra

Demokratikus alapelv sérül, amikor az államtitkár és az általa kinevezett tanácsadó testület magához ragadja az etikai szabályok megalkotásának és végrehajtásának jogát.

Sokszor egymásnak ellentmondó információkat lehet olvasni az új, orvosi kamarával kapcsolatos törvényről. Ezért természetes, ha sokaknak nem világos, hogy a kamara ellen indított támadás, miért tekinthető az orvostársadalom ellen indított támadásnak. Bár sokan a kötelező kamarai tagság eltörlésére fókuszálnak, azt gondolom, az orvosi etikai intézmények sárba tiprása legalább annyira sérti az orvosok (és vele együtt a betegek) jogait. A tisztánlátás érdekében összegyűjtöttem a legfontosabb változásokat ezzel kapcsolatban, és röviden szeretném ezeket bemutatni – írja Facebook-posztjában Pócs Dávid, az orvosi kamara országos küldöttgyűlésének és Etikai Kollégiumának tagja.

  • Megválasztott képviselők helyett alárendelt testületek.
  • Alulról szerveződő intézményrendszer helyett felülről irányított struktúra.
  • Többségében önkéntesen (ingyen) dolgozó orvosok helyett fizetett beosztottak.
  • Több száz orvosból álló döntéshozatal helyett egy személyes (államtitkári) döntés.
  • Demokrácia helyett diktatúra.

Jómagam az orvosi kamara két testületének is tagja vagyok (Etikai Kollégium és Országos Küldöttgyűlés). Ezt a munkát a szabadidőm rovására vállaltam, az időt a családomtól veszem el és áldozom fel azért, mert fontosnak tartom, hogy orvosként tegyek a hivatásunk tisztaságáért. Ezt önkéntesen tettem, nem kapok érte fizetést. Mindkét munkaköröm egyben képviseletnek is tekinthető, azokat demokratikus választás révén nyertem el, a kollégáim tiszteltek meg a bizalmukkal. Az Orvosi Kamara testületeinek nagy részét hozzám hasonló kollégák alkotják. Csak a vezetőség és az adminisztratív munkatársak kapnak fizetést (hiszen ők sokkal nagyobb óraszámban, sokan főállásban végzik szolgálataikat). A kamara minden testületének tagja az orvosi hivatás tisztaságáért, függetlenségéért és érdekképviseletéért küzd, melynek végső célja a magyar társadalom egészségi állapotának javítása. Ezeket fontosnak tartottam kiemelni, de most térjünk a tárgyra.

Az orvosok maguk fogalmazták viselkedési kódexüket az orvosi Etikai Kódexet. A múlt héten még, ha ezt bárki meg szerette volna változtatni, akkor azt több testület egyetértésével tehette meg (pl. Etikai Kollégium, Területi Szervezetek Tanácsa, Országos Küldöttgyűlés). Tehát a múlt héten még több száz olyan testületi tag hozzájárulása kellett az Etikai Kódex megváltoztatásához, akiket az orvosok demokratikus választás során választottak meg maguk közül. Jelenleg a magyar orvostársadalomnak nincs érvényes Etikai Kódexe (a korábbit érvénytelenítették). Ugyanakkor az új kódex tartalmáról az államtitkár és az általa kinevezett tanácsadó testület (Egészségügyi Tudományos Tanács) dönt. Tehát megválasztott képviselők helyett az államtitkár és alárendelt testületei döntenek.

Másfelől az orvosi kamara köztestülete úgy épül fel, hogy a klasszikus hatalmi ágak egymástól függetlenül elkülönüljenek: pl. az etikai szabályok megalkotásáért az Etikai Kollégium felel („törvényhozás”), az etikai vizsgálatokért az Etikai Bizottságok felelnek („igazságszolgáltatás”), a kamara operatív működéséért az Országos Elnökség felel („közigazgatás”). A „hatalmi ágak szétválasztása” a hatalommal való visszaélés intézményesített gátja, egy demokratikus alapelv. Ez sérül, amikor az államtitkár és az általa kinevezett tanácsadó testület magához ragadja az etikai szabályok megalkotásának és végrehajtásának jogát, úgy, hogy közben az államtitkár felel az egészségügy irányításáért. Tehát a magyar egészségügy irányítója, olyan etikai szabályokat hozhat, amilyeneket szeretne és az etikai eljárásokra is hatással van.

Ezért a február 28-ai jogszabály nemcsak az orvosi kamara, hanem az egész orvostársadalom elleni támadás.

Pócs Dávid orvos, a Magyar Orvosi Kamara tagja most és a későbbiekben is – zárja véleményposztját a szerző.

(forrás: Facebook)
hirdetés

Könyveink