hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.

Lelki jóléti egyezmény az EU-ban

A lelki egészség és a lelki jólét javítását célzó egyezmény elfogadását tervezi az Európai Unió - jelentette be Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára a témával foglalkozó brüsszeli konferencia befejeztével.

A paktum elismeri a mentális egészség egészségügyi, társadalmi és gazdasági előnyeit, és kimondja, hogy a mentális betegségekhez még napjainkban is kapcsolódó tabuk és megbélyegzés ellen fel kell venni a harcot.

Az Európai Unióban minden negyedik embernek van valamilyen lelki problémája, és minden kilencedik percben öngyilkos lesz valaki - mutatott rá a szakállamtitkár az MTI-nek. Az ilyen jellegű betegségeknek súlyos hatásai vannak az egészségügy mellett más területeken is, így nem lehet mellette szó nélkül elmenni - hangoztatta a magyar illetékes. Meg kell vizsgálni, hol vagyunk, milyen programok és jó gyakorlatok vannak, továbbá minderre pénzt is kell áldozni: pályázati lehetőségeket teremteni, támogatási alapokat nyitni - mindezekkel foglalkozott a konferencia Medgyaszai Melinda beszámolója szerint.

A brüsszeli tanácskozáson kiemelten összpontosítottak az öngyilkosságok számának csökkentésére, a betegek megbélyegzése és diszkriminációja elleni küzdelemre, az idősekkel és a fiatalokkal való foglalkozásra, illetve a munkahelyen való jó egészségre. Elhangzott az is, hogy a mentális jólét az egészségügy mostohagyereke.

Az öngyilkosságok számát tekintve Magyarország világszinten még mindig a második helyen áll, bár 2000 és 2005 között sikerült javítani a helyzeten. Az említett időszakban az unión belül Magyarországon volt második leggyorsabb a csökkenés. A szakállamtitkár úgy vélte, a betegség elleni sikeres küzdelemhez elsősorban azt a társadalmi hozzáállást kellene megváltozatni, amely megbélyegzi a mentális betegeket.

Az egészségügyi illetékes szerint Magyarországon is vannak nagyon jó gyakorlati példák. A pszichiátriában dolgozók például jelenleg is sok olyan betegcsoporttal foglalkoznak, ahol a beteg családjával és környezetével is felveszik a kapcsolatot, hogy a kezeltek sikeresen visszailleszkedhessenek.

A pécsi egyetemen sikeres programot végeznek a bevándorlók egészségével, lelki egészségével kapcsolatban: ennek keretében oktatják azokat a csoportokat, amelyek tagjai közvetlenül találkoznak a migránsokkal, és tudnak nekik segíteni. Az EU-ban 50 millió bevándorló van, ezért ez nem elhanyagolható kérdés - hangoztatta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy ráadásul ezek egy része Magyarországon keresztül érkezik.

Medgyaszai Melinda arról is beszélt: a magyar nemzeti lelkiegészség-programot várhatóan októberben - a téma nemzetközi napján - indítják el. A program által nagyobb hangsúlyt és több forrást kap a magyar pszichiátria és a lelki egészség védelme. A szakállamtitkár bízik abban, hogy a tervnek parlamenti támogatása is lesz, bár törvényhozási jóváhagyás nem kell hozzá.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink