hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Lassan gyűlnek a háziorvosok az új ügyeleti rendszerben

Azokban a megyékben ahol már bevezették az új ügyeleti rendszert, a háziorvosok több mint 75 százaléka vesz részt abban – közölte a Népszavával Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője.

Az idén februártól bekapcsolódó megyékben egyelőre nem állnak ilyen jól: Pest megyében 35 százalék, Fejérben 57 százalék azok aránya akikkel vagy már szerződtek a feladatra vagy a megállapodás „folyamatban” van.

Ahogy arról a lap beszámolt, Pest megyében nincs túl nagy hajlandóság a háziorvosok körében az ügyeleti feladatok ellátására. Erre utalt az a levél is, melyben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helyi telepének munkatársa azzal fenyegette az érdi háziorvosokat, hogy ha nem jelentkeznek ügyelni, más megyébe lesznek vezényelhetők, és azt is kilátásba helyezte, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.”  A kommunikációs vezető a lapnak azt írta: minden olyan orvosnak, akinek területi ellátási kötelezettsége van, a jogszabály szerint ügyelnie kell. Ha nem hajlandó a havonta kétszer hat órában ezt a munkát végezni, úgy az OMSZ ezt jelezheti első körben az illetékes járási tiszti főorvosnak, ha ez nem elegendő, akkor a megyei tiszti főorvos küldhet írásban elrendelő határozatot az érintett praxis tulajdonosának. Mint írta: ha szükséges, akkor a megyei irányító kórháztól is kérhet az OMSZ segítséget. Utasítást az ügyeleti munkára kizárólag a kormányhivatal népegészségügyi osztálya, azaz az illetékes tiszti főorvos adhat.

Győrfi Pál közölte azt is, hogy az új ügyeleti rendszer működése óta ellátási érdekből tavaly áprilisban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kaptak az érintett orvosok kirendelő határozatokat azon járásokban, ahol az ügyelet működtetetése kellő számú orvos jelentkezése híján nehezen volt megoldható. Ám ezen kirendelések járáson belül történtek. Az OMSZ-nek nincs lehetősége szankcionálni, bírságolni a háziorvosokat. Arra a kérdésre, hogy valóban listázza-e az OMSZ az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat, és ha igen, mit kezd a listával, azt közölte, csak az ügyeleti feladatokra szerződött orvosokról vezetnek nyilvántartást. A nem szerződőkkel az illetékes Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ feladata szükség esetén felvenni a kapcsolatot.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink