2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Átvezényléssel fenyegetik az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat

Az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők, írja a Népszava.

hirdetés

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi orvosokat, akik nem jelentkeznek ügyelni és névsorukat leadják – derült ki egy, a Népszava birtokába került levélből. Közben a halottvizsgálat új szabályai is feszítik az új rendszert. 

A laphoz eljutott levélben az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.” Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, arra nem tér ki a levél aláírója.

Fenyegetésekből eddig is jutott bőven, hol azzal próbálják rávenni a feladatra az ügyeletet negligálókat, hogy akár ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak, vagy azzal, elvesztik a praxisaikat, ha sokat makacskodnak. Arra a kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kapott-e tájékoztatást arról, hogy valóban vezénylik-e megye határon túl, illetve listázzák-e az ügyeletet elutasító háziorvosokat, Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője azt felelte: hiába kérdeznek erről, az OMSZ-tól semmiféle adatot nem kapnak. 

Így például a MOK sem tudja pontosan, hányan szerződtek vagy éppen tagadták meg a feladatot illetve listáznak vagy sem. Abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez, illetve személyesen a köztestület szakmai csoportjához kérésékkel, jelzésekkel. Ők pedig egyre többen vannak.

– Annak ellenére, hogy becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást – közölte Keczéry Attila.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!