hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Május elsejétől kisebbségi kormányzás?

Kis magyar kormányzati válság Magyarországon

Bár a végső döntést csak az SZDSZ április végi, az elnökválasztási botrány miatt egyébként is megtartandó küldöttgyűlése hozza meg, úgy tűnik, hogy a liberálisok miniszterei és államtitkárai április 30-ával távoznak a koalícióból és a legvalószínűbb forgatókönyv szerint májustól az MSZP kisebbségben kormányoz. A döntést a miniszterelnök új megoldásokat igénylő szombati bejelentése váltotta ki, amely szerint a kormányprogram és a koalíciós szerződés felülvizsgálatára és nyugalomra van szükség, amelyeket csak egy új egészségügyi miniszter hitelesíthet.

Kívülálló számára már a hét végén úgy tűnt, könnyen lehet, hogy hamarosan véget ér az MSZP és az SZDSZ koalíciója, és ezt a liberális pártnak mind a hétfői frakcióülése, mind esti ügyvivői testületi döntése megerősíteni látszik. Hétfő estére nyilvánvalóvá vált: a miniszterelnöknek az egészségügyi minisztert feláldozó döntése vagy a koalíciót vagy magát a kormányfői pozíciót veszélyezteti. A helyzethez Gyurcsány Ferencnek az MSZP szombati pártértekezeletén kifejtett véleménye vezetett, amely szerint az egészségügyi reform mögül elfogyott a támogatás, ezért a pénztártörvényen mindenképpen módosítani szükséges. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter április 30-ig marad pozíciójában, s Gyurcsány eddig az időpontig a koalíciós partnerrel közösen szeretne új tárcavezetőt jelölni. A liberálisok azonban - akik szerint Gyurcsány nem egyeztetett velük terveiről - ragaszkodnak Horváth Ágnes személyéhez.

"A reformpolitika mögül a szükséges támogatás, bizalom olyannyira kiment, hogy egymást elismerve új megoldásokat kell találnunk, és egy ezeket hitelesítő minisztert" - mondta egyebek között a Magyar Szocialista Párt szombati pártértekezletén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A sokak által várt, a koalíció jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű eseményen a kormányfő hangsúlyozta, az egészségügyben nem tudnak valódi változást elérni, ha a tartalmat és a vezetőt nem változtatják meg. Bár Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint "a háta közepére nem hiányzik" egy konfliktus az SZDSZ-szel, azt kéri a koalíciós partnertől, hogy megértéssel fogadják a döntést. Értékelése szerint a szocialista-liberális koalíciónak igaza volt abban, hogy elkerülhetetlen az egészségügy reformja. Nem elég azonban reformelkötelezettnek lenni, az emberekkel is meg kell értetni, mi történik. Mindez jelentős retorikai változás az MSZP részéről, hiszen korábban - bár elismerték, hogy az egyik legnagyobb társadalmi alrendszer,  az egészségbiztosítás átalakítását jelentő törvényről az egyeztetések nem voltak megfelelőek - azt hangsúlyozták, hogy az új pénztárak valódi felállásáig hátralévő egy évben lesz idő alaposan megmagyarázni mi, miért és hogyan történik majd.

Gyurcsány Ferenc értékelése szerint "az egészségügyi reform nem volt pontos, kellően megtervezett változások sorozata", nem kapta meg a kellő figyelmet, ami egy ilyen nagy rendszer átalakításához szükséges. "Azt mondom liberális barátainknak, nem kell olyan magasan hordaniuk az orrukat, tessék leszállni a magas lóról, a reformblablával, a reformkioktatással és a reformgőggel van a baj, nem a reformokkal" - fogalmazott, nagy tapsot aratva a közönség soraiban. A miniszterelnök úgy látja, rendezni kell az átalakítás okozta konfliktust és bizonytalanságot az egészségügyben. Nem élezni kell a feszültséget, hanem megoldásokat kell hozni, nem kioktatni az egészségügyet, hanem megbeszélni a konfliktusokat. Nyugalom, rend, biztonság kell - jelentette ki a kormányfő. Mindez szerinte összefügg azzal is, hogy le kell zárni az egészségbiztosításról szóló vitát - a pénztártörvény korrekciójára van szükség, de úgy, hogy ez ne jelentse a reformok, az eredeti célok feladását. Úgy kell szolgálni a biztosítási oldal reformját, hogy közben az emberek ezzel azonosulhassanak, a mostani pénztártörvény pedig erre nem alkalmas - szögezte le. Mindezek értelmében a következő napokban az MSZP "olyan ajánlatot tesz, amely teljesíti ezeket a feltételeket".

A koalíciós feltételek teljesítése azonban egyre inkább kérdéses. A hétfőn reggel a miniszterelnökhöz kéretett  és a kormányszóvivő bejelentése értelmében április 30-ig pozícióban maradó Horváth Ágnes ugyanis továbbra is élvezi az SZDSZ bizalmát. A liberálisok álláspontja szerint a kormány programját hajtja végre következetesen, ráadásul a liberálisok szempontjából erős kompromisszumokkal. "A Gyurcsány-kormány a legjobb úton halad afelé, hogy a miniszterelnöknek egy újabb őszödi beszédben kelljen szembesítenie az újabb elvesztegetett évek felelősségével" - nyilatkozta a Hírszerzőnek Molnár Lajos, a Gyurcsány-kormány előző egészségügyi minisztere. Szerinte "a miniszterelnök fordítva ül a lovon; "Gyurcsány Ferenc nagyon téved, ha azt hiszi, Horváth Ágnes menesztésének kezdeményezésével bármit megold az egészségügy problémái közül".
Az SZDSZ közleménye szerint, ha a miniszterelnök új programot szeretne, arról dönteni kell, ám a kormányfő által szombaton javasoltak az SZDSZ számára elfogadhatatlanok. Kóka János SZDSZ elnök hétfőre mindenesetre összehívta a frakció és az ügyvivői testület tagjait, és mindkét testület úgy döntött: a liberális minisztereknek azt javasolják, hogy április végéig - Horváth Ágnes menesztésével egyidőben - lépjenek ki a kormányból. Hétfő reggel Gyurcsány Ferenc még azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy április 30-ig dolgozzák ki az egészségügy átalakításának következő két éves programját, amelyben a fő szempont a napi biztonság, a minőségjavítás, valamint a rend és a kiszámíthatóság. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy politikai szempontból mindkét párt számára az lenne a legkedvezőbb - bár a legtöbb bizonytalanságot rejtő momentum -, ha az MSZP kisebbségben, külső támogatással kormányozna tovább. Az MSZP raportőri csoportja szerdán már be is jelentette: két héten belül elkészül a szocialisták eredeti elképzéseit tükröző, regionális pénztárakról szóló javaslat. Ennek értelmében az állam mindenütt 100 százalékos tulajdonrészt birtokolna a pénztárakban.  

  Köbli Anikó

Ellenzéki reagálás a miniszter menesztésére


Legfőbb ideje eltávolítani a kormányból az egészségügyi tárca irányítóját, és ha a miniszterelnök a KDNP-re hallgatott volna, akkor már egy évvel ezelőtt megtette volna ezt a lépést, sok szenvedéstől megóvva az országot – közölte Semjén Zsolt.

Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni, hogy biztosítsa saját túlélését - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az üggyel kapcsolatban. Hozzátette: személyes túlélésének vágya így minden politikai érdeket felülír.

Gyurcsány Ferenc kudarca Horváth Ágnes leváltása, s elsősorban Gyurcsány Ferencnek kellene távoznia posztjáról - mondta az MDF elnökhelyettese. Ezzel megoldódna az egészségügyi miniszter sorsa is - mondta Hock Zoltán. Hozzátette: a kormányfőnek ebben az ügyben nem bűnbakot kellene keresnie, hiszen a legfőbb felelősséget Gyurcsány Ferenc viseli.


Forrás: MTI

Szakminiszterek Magyarországon

1950. december 16-1953. április 18. - Ratkó Anna
1953. április 18-1955. február 1. - Zsoldos Sándor
1955. február 19-1956. október 24. - Román József
1956. október 26-1956. október 31. - Babics Antal
1957. február 28-1964. március 31. - Doleschall Frigyes
1964. március 31-1974. február 15. - Szabó Zoltán
1974. február 15-1984. december 6. - Schultheisz Emil
1984. december 6-1987. december 16. - Medve László
1987. december 16-1990. május 23. - Csehák Judit (szociális és egészségügyi)
1990. május 23-1994. július 15. - Surján László (KDNP) (népjóléti)
1994. július 15-1995. április 3. - Kovács Pál (MSZP) (népjóléti)
1995. április 3-1996. november 30. - Szabó György (MSZP) (népjóléti)
1996. december 16-1998. július 8. - Kökény Mihály (MSZP) (népjóléti)
1998. július 8-2002. május 27. - Harrach Péter (Fidesz) (szociális és családügyi)
1998. július 8-2000. december 31. - Gógl Árpád (Fidesz) (egészségügyi)
2001. január 1-2002. május 27. - Mikola István (Fidesz) (egészségügyi)
2002. május 27-2003. szeptember 15. - Csehák Judit (MSZP) (egészségügyi, szociális és családügyi)
2003. szeptember 15-2004. október 4. - Kökény Mihály (MSZP) (egészségügyi, szociális és családügyi)
2004. október 4-2006. június 9. - Rácz Jenő (MSZP) (egészségügyi)
2006. június 9-2007. április 6. - Molnár Lajos (SZDSZ) (egészségügyi)
2007. április 6-2007. április 23. - Kóka János (SZDSZ) (egészségügyi) (megbízott)
2007. április 23.-2008. április 30. - Horváth Ágnes (SZDSZ) (egészségügyi)

MTI-Sajtóadatbank



cimkék

Könyveink