hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségpolitika

Kifizethető lesz a súlyos pikkelysömör kezelése

Magyarországon 140–200 ezren szenvednek pikkelysömörben (psoriasis). Ez a krónikus autoimmun bőrbetegség genetikai hátterű, testszerte megjelenő száraz, pikkelyesen hámló, gyulladt foltok jellemzik. A szörnyű látvány miatt a betegek sokszor depresszióba esnek, elszigetelődnek.
Bár a betegség a hagyományos helyi és szisztémás gyógyszeres kezelésekkel és fényterápiával számos esetben jól karbantartható, a súlyosabb bőrtünetekkel, körömelváltozásokkal, illetve ízületi gyulladással is járó esetekben (a betegek 1–5 százalékánál) egészen a múlt évig nem rendelkeztünk megfelelő gyógymódokkal. Mint azt Kemény Lajos professzor a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a Társulat éves kongresszusának pénteki tájékoztatóján is hangsúlyozta „nagy előrelépést jelentett azoknak a biológiai válaszmódosító szereknek a megjelenése, amelyek megoldást jelentenek az egyéb terápiákra nem reagáló betegek kezelésében”. Gyulai Roland docens elmondta, hogy volt olyan súlyos állapotú betegük, aki az elmúlt 10 évben több, mint 500 napot töltött kórházban, azonban a biológiai terápia adása után 3 hónappal tünetmentessé vált, visszatérhetett az életbe és munkájához.
 
A jelenleg rendelkezésre álló háromféle biológiai terápiás szer a pikkelysömörön kívül gyulladásos bélbetegségekben és autoimmun gyulladásos reumatológiai betegségekben is eredményesn alkalmazható, de rendkívül drága. Míg a magas vérnyomást két hatásos hatóanyag kombinációjával naponta 6–12 Ft-nyi költségért megfelelően kezelni lehet, addig egy biológiai alapú gyógyszer egy pikkelysömörös beteg kezelése során megközelítőleg napi 10 000 Ft kiadást jelent (igaz, hogy a terápiát nem kell folyamatosan alkalmazni, a tünetmentesség a betegség természetétől függően hosszú hónapokig is fennmaradhat). Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője elmondta: a gyógyszerek azáltal váltak elérhetővé a minimálisan fizetendő 300 Ft-os dobozdíj ellenében a betegek számára, hogy a gyógyszergyárak a kockázatközösség elve alapján mérsékelték a költségeket, így a biztosító évi 3000 psoriasisos beteg biológiai terápiáját finanszírozza.
 
medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink