hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Kétmilliárdos követelés

Kétmilliárd forintot követel az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása miatt a CVI Radiológiai Kht. a jogutód Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől (EKI).

A kht. két éve 15 évre szóló lízingszerződéssel, 700 millió forint értékben építette föl és kezdte el működtetni az OPNI diagnosztikai részlegét. Mivel a múlt évi kórházikapacitás-csökkentések során az OPNI-t is bezárták, a beruházó cég 13 évi bevételtől elesett, és végkielégítést is kell fizetnie a diagnosztikai részleg 29 dolgozójának. Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója elmondta, Székely Tamás egészségügyi miniszter segítségével az ügyben perbeli egyezség zajlik. Ennek részeként egyeztetnek arról, hogy a drága berendezés visszakerül-e a CVI-hez, és egy másik kórházba helyezi ki azt, vagy kártalanítás után az EKI veszi át, és gondoskodik a hasznosításáról.

Az OPNI Tündérhegyen lévő részlegének hatvanágyas osztályán 29 dolgozóval jelenleg is folyik a gyógyítás. A feladatot ugyan papíron átvette a Szent István és Szent László kórház, így azokhoz kerül a tb-apanázs, ők nem továbbítják azt a tündérhegyi részlegnek, ezért mára közel 150 millió forint a vesztesége. Mivel ez a részleg is az országos rehabilitációs intézethez került, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek kell beszedni tartozását.

A megszűnt négy kórház - Sváb-hegyi gyermekkórház, Országos Gyógyintézeti Központ, OPNI és Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet - közel 12 ezer folyóméternyi dokumentumának digitalizálását az EKI végzi, ő a jogutód az orvosi műhibaperekben is. A négy intézettől 40 pert örököltek, a kártérítési igény több milliárd forint. Az összeget az EKI költségvetésében tartják nyilván, innen folyósítják a károsultaknak.

Forrás: Világgazdaság

cimkék

hirdetés

Könyveink