hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Két lépcsőben emelik az igazságügyi szakértők óradíját

Idén március 3-a után hatezer forintra, majd 2023. január 1-jén nyolcezer forintra emelkedik az igazságügyi szakértők óradíja, írja az Index.

Az igazságügyi szakértők csaknem másfél évtizedes sérelmét orvosolja az a miniszteri rendelet, amely két lépcsőben emeli a hivatalból kirendelt igazságügyi szakértők óradíját – írja az Index.

Nőnek a hivatalból kirendelt igazságügyi szakértők munkadíjai is. Például az igazságügyi boncolás és szakvélemény előterjesztése 12 500-ról 18 750 forintra, a nyomszakértői vizsgálat négyezerről hatezer forintra, a kriminalisztikai textilszakértői vizsgálat 4800-ról 7200 forintra emelkedik.

Az igazságügyi szakértők 290 szakterületbe sorolva segítik a jogalkalmazókat és az igazságszolgáltatást. A bíróság, az ügyészség, a rendőrség vagy más hatóság megbízása alapján bármely állampolgár és szervezet számára szakvéleményt készítenek, hogy speciális szakértelmükkel hozzájáruljanak az ügyek felderítéséhez, a tényállások érthetőbbé tételéhez, illetve valamely szakkérdés eldöntéséhez. Vannak közöttük orvosok, jogászok, mérnökök, közgazdászok, de nyomszakértők, művészettörténészek, numizmatikusok és becsüsök is. A szakértők évente több százezer szakvéleményt készítenek.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink