hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kérdéses, mennyi uniós pénzt költhetünk az ágazati reformra

Kérdéses, hogy engedélyezi-e az Európai Bizottság, hogy mintegy 300 milliárd forintnyi uniós forrást az egészségügy reformjára költsünk – hangzott el a Kormányinfón.

A legtöbb forrást az egészségügy reformjára költené a kormány az unió helyreállítási alapjából, többek között ebből valósítanák meg az orvosbérek emelését is – mint az a következő hét évre szóló egészségügyi stratégiában is szerepel. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azonban úgy fogalmazott, még nem bólintott rá az Európai Bizottság arra a kérésre, hogy ismerjék el a helyreállítás részeként az egészségügy reformját és a hálapénz eltörlését, anyagilag is támogatva a kormányzati döntéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az EB elnöke, Ursula von Der Leyen jó szándékkal viszonyult a kéréshez, és jó irányúnak tartja az egészségügyben tervezett változtatásokat, amelyhez szükség lenne a kérdéses, mintegy 300 milliárd forintnyi összegre is, „ami az egészségügyi reform egy éves költségvetése”.

Magyarországon a járvány végéhez közeledünk, és ezért készülünk arra, hogy igénybe vegyük az újraindítási alapot – fogalmazott a miniszter. Míg a vissza nem térítendő támogatást teljes egészében felhasználja a kormány, a hitelkeretből – ahonnan projektalapon, egyedi döntések nyomán lehet forrást igényelni 2023 végéig – egyelőre nem kérnének pénzt.

Pontos és objektív adatokat közölt a kormány

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér pontos és objektív adatai szerepelnek a kormány által kiadott vakcina-hatékonysági táblázatban – fogalmazott Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy az abban foglaltakat mind a Magyar Orvosi Kamara, mind pedig Karikó Katalin, a BioNTech RNA Pharmaceuticals első alelnöke kritizált.

Örülünk, de bennünket nem zavar, hogy a kormány adataihoz mindenki által ismert szempontokat is hozzátettek – replikázott tovább a miniszter, hangsúlyozva, hogy a táblázatban nem állapítottak meg sorrendet a vakcinák között. Karikó Katalinnak igaza van abban, hogy a legtöbb idős embert a Pfizer vakcinájával oltottak be, és abban is, hogy ezzel az oltóanyaggal kezdődött az immunizálás a leghamarabb, de ezek mind ismert tények voltak eddig is – szögezte le a politikus. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adatok mellett értékelő véleményt is közzétettek, amelyben nem minősítették az oltóanyagokat, csupán azt a következtetést vonták le, hogy valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos, érdemi különbség közöttük nincsen; „ha mégis, az a Szputnyik javára” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Gulyás gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámol a Kormányinfón
Gulyás gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámol a Kormányinfón

Egy későbbi kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy bár ő a kérdéses adatot nem ismeri, ám szerinte nincs akadálya annak, hogy nyilvánosságra hozzák, hányan kerültek kórházba Covid-fertőzés miatt azt követően, hogy felvették a koronavírus elleni oltást.

Elárulta azt is, hogy jelenleg 4 millió 176 ezer 133 oltási igazolvány van a nyomdában, 651 ezer a betegségen átesetteknek, több mint 3,5 millió pedig a beoltottaknak készül. Az igazolványok kiküldésének csúszását a logisztikai feladat nagyságával magyarázta. A védettségi igazolványok elfogadásáról a külgazdasági és külügyminiszternek kell egyeztetnie az egyes államokkal, Szijjártó Péter arra kapott megbízást a szerdai kormányülésen, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön az igazolványok elfogadásáról – számolt be gulyás Gergely.

Az orvosszakma feladata a protokollok kidolgozása

Érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy milyen arányban sikerült megóvni a lélegeztetésre szoruló, súlyos állapotú koronavírusos betegek életet, ám az eljárásrendek felülvizsgálata a kórházak feladata. Így válaszolt a kabinetminiszter arra a kérdésre, tervez-e vizsgálatot a kormány azzal kapcsolatban, hogy a székesfehérvári kórház főigazgatója akként nyilatkozott a napokban, hogy 100 lélegezetett betegből 80-an meghalnak az intézményben.  Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a protokollok megfelelő kidolgozása az orvosszakma feladata annak érdekében, hogy a súlyos állapotú betegek közül is minél többen meggyógyuljanak.

Már holnap meglehet a négymillió beoltott

Radikális csökkenés tapasztalható az új fertőzések számában, ami az átoltottság kiemelkedően gyors növekedésének köszönhető – foglalta össze a szerdai kormányülésen tárgyalt témák sorában a kabinetminiszter. A nyitás következő lépése már pénteken bekövetkezhet, mert várhatóan holnapra elérjük a négymillió beoltottat. A várható lépések között a politikus megemlítette, hogy a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni, ahogyan a védettek is eddig maradhatnak a vendéglátóhelyek zárt tereiben. Ugyancsak az oltási igazolvánnyal rendelkezők számára nyílnak meg a sportrendezvényeket és a kulturális intézményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy azonnali és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak azok a szolgáltatók, amelyek nem ellenőrzik az igazolványt.

Akár tíz nap alatt elérhető lenne az ötmillió beoltott, ám egyelőre még a regisztráltak száma sem érte el ezt a határt – jelentette ki a miniszter az ezt firtató kérdésre válaszolva. Mint mondta, ha az oltásra várók nem regisztrálnak, vagy válogatnak az oltóanyagok között, akkor ez jócskán kitolhatja ezt az időt. Úgy vélte, az oltási hajlandóság felpörgetése érdekében futó kormányzati reklámok, az oltások kiemelkedő jelentőségéről szóló párbeszéd nyomán növekedhet a beoltottak száma.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink