hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Karácsony a kórházban

A karácsonyt is a kórházban töltő, beteg gyermekeknél járt az ünnepen a Magyar Nemzet.

Bár egy kórházi karácsony forgatókönyve teljesen más, mint az otthoni, a nővérek és az orvosok a lehetőségekhez mérten igyekeznek megkönnyíteni a súlyos beteg gyerekek számára azt, hogy nem a megszokott közegben töltik az ünnepet. A karácsony alkalmával nem mindennapi élethelyzetben lévő családokkal és az ezen könnyíteni próbáló orvosokkal beszélgettünk többek között arról, milyen egy kórházban ünnepelni szenteste.

Horváth Orsolya, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász rezidense arról beszélt lapunknak, idén is voltak olyan betegek, akik nem mehettek haza, nyolc gyermek a kórházban karácsonyozott. A hematológusnak készülő doktornő szerint ha tehetik, korábban elvégzik a transzplantációt, vagy elhalasztják a beavatkozást, hogy a lehető legtöbben otthon tölthessék az ünnepet, de erre nincs mindig lehetőség. – Azért, hogy szebbé tegyük az ünnepet, igyekszünk adventi hangulatot teremteni: mindig feldíszítjük az osztályt, és bár igazi fát nem lehet, de műfenyőt mindig állítunk. A gyerekek kézműveskedni is szoktak, de a szülőkkel is mindig megbeszéljük, hogy minek örülne a gyerek, és ebből mit tudunk beengedni az úgynevezett steril bokszba, steril szobába – mondta Horváth Orsolya. – Volt olyan év, amikor egy nagyobb fiú gitárt kért, és aztán az összes kisebb gyermek is gitárt szeretett volna, vagyis van a gyerekek között egyfajta összhang – tette hozzá.

Azok, akik ki tudnak jönni az osztályról, a nővérekkel együtt szenteste mindig meglátogatják a steril bokszban fekvő gyerekeket, és közösen énekelnek. Ezzel is erősítik egymást.

A teljes riportot itt olvashatja.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

Könyveink