hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Emelkedik az alapellátás finanszírozása

Kapnak is, meg nem is

November elsejétől emelkedik az alapellátásnak nyújtott finanszírozás, amiből a háziorvosok, a fogorvosok és a védőnők egyaránt részesülnek, emlékeztet a Zalai Hírlap.

A lap Kőrösi Lászlótól, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási főosztályának helyettes vezetőjétől megtudta: az emelés elsődleges célja az érintett körök jövedelmi viszonyainak javítása. A hírek 14 százalékos emelésről szólnak, ám mint a szakember kifejti, a helyzet ennél összetettebb. A finanszírozás mindhárom területen több csatornából tevődik össze, s az emelés ezek bizonyos elemeit érinti. A háziorvosoknál két fő vonulat táplálja a kasszát, a fix díj, valamint a páciensek után járó kártyapénz. Az előbbi nem változik, a finanszírozás kétharmadát kitevő kártyapénz azonban valóban 14 százalékkal emelkedik.

A védőnői körzetek finanszírozása szintén kétcsatornás, a fix díj nem változik, az ellátandók után járó kvóta emelkedik 10 százalékkal. Ez nagyságrendileg 25-30 ezer forintot jelent körzetenként.

A védőnők zömében közalkalmazottak, az ő fizetésüket alapvetően a bértábla határozza meg. Ettől azonban felfelé el lehet térni. E körben tehát a szolgáltatók (önkormányzatok) dönthetik el, miként gazdálkodnak az emeléssel.

A fogorvosoknál az ellátandó lakosok után kapott fejkvóta alapösszege emelkedik 14 százalékkal. Ez eddig 34 forint 40 fillér volt, s novembertől 39 forint 20 fillérre változik. A praxisok a fogászati ellátásban még összetettebb képet mutatnak, van ahol fogszabályozással, fogágybetegségekkel, más szakellátásokkal is foglalkoznak, így itt még nagyobb szórás várható az emelkedés összegében. Átlagosan 40 ezer és 60 ezer forint közötti összegekre számíthatnak praxisonként a fogászati szolgáltatók.

A fogászati praxisok költségigénye igen magas, minden anyag, eszköz rendkívül drága. A fúrók darabja például 800-1500 forint körüli, s ezekből nagyon sok fogy. A fúrógép turbina szára 200 és 300 ezer forint közötti, s ha csak a csapágyat akarják kicserélni, az önmagában 120 ezer forintot kóstál.

Hazánkban legalább száz fogorvosi praxis üres, s Zalában sem lehet szakembert találni a falvakban nyugdíjba vonuló kollégák helyére.

(forrás: Zalai Hírlap)
hirdetés

Könyveink