hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Jövedelmező a boncolás

Óriási eltérések látszanak a hazai kórházak között, ha azt vizsgáljuk, hogy milyen gyakran boncolják fel az elhunytakat, emlékeztet a Magyar Nemzet.

Kistarcsán például az elhalálozottak 79 százalékán végezték el a beavatkozást januárban, míg Balassagyarmaton ez mindössze 2 százalék volt – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi OEP) legfrissebb, januári jelentéséből, amit a lap idéz.

A NEAK adatai szerint januárban huszonöt intézményből egyetlenegyszer sem jelentettek boncolást, és az országos átlag is inkább azt mutatja, hogy ritkán történik ilyen beavatkozás. A januárban kórházban elhunyt több mint tízezer beteg mindössze 29 százalékánál végeztek ilyet. Kifejezetten ritkán boncoltak – mint a fenti adatból is kiderül – a balassagyarmati Kenessey Albert kórházban, 47 halálesetből mindössze egyszer. Hasonlóan alacsony, csupán 5 százalék körüli a boncolási aránya a Dombóvári Szent Lukács, a Csornai Margit Kórházban és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

Számos intézménynél jóval magasabb ennél az elvégzett boncolások aránya. A Mátrai Gyógyintézetben például 15 halálesetből 13-nál elvégezték a beavatkozást, ami 87 százalékos arány. Ezt követi 79 százalékkal a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, 132 esetből 104 boncolással.

Méhes Gábor egyetemi docens, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke korábban arról beszélt a lapnak: ahol az a fontos szempont, hogy ebből (is) legyen bevétel, ott magas a kórboncolások száma, ahol pedig inkább az élő betegek diagnosztikája kerül előtérbe, talán ott a legalacsonyabb a boncolási ráta

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink