hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Itt a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete

A kormány tervezete a beültethető embriók számát korlátozza, ám a petesejt-donáció és a genetikai vizsgálatok kérdéséhez nem nyúl, írja a hvg.hu.

A kormány honlapjára felkerült a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete. Ebben felsorolják a megyei meddőségi szakambulanciákat, ahol a kivizsgálások mellett inszeminációt is végezhetnének. A most társadalmi vitára bocsátott tervezet a beültethető embriók számát is korlátozza, a petesejt-donáció és a genetikai vizsgálatok kérdéséhez azonban nem nyúl. A kormány ettől az intézkedéstől is azt várja, hogy több gyerek születik majd –  írja a hvg.hu

A szakmában évek óta vita volt arról, csökkenteni kell-e az ingyenes meddőségi kezelésekben részt vevő nők életkori határát. A társadalombiztosítás jelenleg 45 éves korig állja az asszisztált reprodukciós kezeléseket annak ellenére is, hogy az adatok szerint 43 éves kor felett 100 nőből már csak egynél sikeres a lombik. 

A kormány már korábban leszögezte, nem értenek egyet az életkori határ csökkentésével, ezt pedig a most megjelent belügyminiszteri rendelet is megerősíti. Vagyis az ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknek.

További kedvezmény, ha a párnak vannak már fagyasztott embriói, akkor azokat is ingyen beültetik, ha időközben a nő elmúlt 45, és az orvos szerint nincs akadálya az embrióbeültetésnek. A rendelet kimondja azt is, hogy továbbra is öt beavatkozás lesz majd tb-támogatott, ha pedig ezekből legalább egy gyermek születik, akkor további négyet lehet igénybe venni a tb terhére.

Fontos változás viszont, hogy új stimulációt – néhány kivételtől eltekintve – csak akkor lehet majd kezdeni, ha már minden fagyasztott embriót felhasználtak a párok. Röviden összefoglalva a stimuláció azt a kezelést jelenti, mely során általában hormoninjekciókkal stimulálják a tüszők növekedését. Ezt követően szívják le műtéti úton a petesejteket, melyeket megtermékenyítenek a férfi hímivarsejttel, hogy embriók jöjjenek létre. Azokat az egészséges embriókat, melyeket nem ültetnek vissza azonnal, lefagyasztják. 

Bekerült a rendeletbe az is, hogy néhány kivételes esettől eltekintve 36 év alatt első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a nőknek, 36 felett pedig csak kettőt.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink