hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Itt a jövő: szoftvert a patikából…

Ha már lehet fegyvereket előállítani 3D-s nyomtatással, miért ne lehetne gyógyszereket is printelni otthon, személyre szabottan? – kérdezi cikkében a PharmaOnline.

Már ma is lehet élő szöveteket nyomtatni – idézik fel, hogy például az év elején Kaliforniában 3D printerrel működő májszövetet állítottak elő. A printer májsejtekkel és endotelsejtekkel van megtöltve, amelyek korábbi májbiopsziákból vagy operáció során eltávolított májakból származnak. A szövet 0,5x4x4 mm méretű, 20 sejtrétegből épül fel, és endotélből álló csatornákat is tartalmaz, így a szövet 5 napig is életben tud maradni. A printelt mini-máj valóságközeli szerkezete és működése révén jó eszköz gyógyszertoxicitási vizsgálatokhoz, az előállító cég hosszú távú célja pedig olyan funkcionáló máj 3D-s printelése, ami alkalmas emberi transzplantációra.

A 3D-s printelés orvostudományban és gyógyszerészetben való alkalmazásának éllovasa egy kémikus, Lee Cronin, aki a Glasgow-i Egyetemen dolgozik csapatával a molekuláris printer kifejlesztésén. Mint TED-előadásában elmondja, a technológia elemeiben már most létezik, és hamarosan online gyógyszertárakat fogunk felkeresni digitális receptünkkel, megrendeljük a kívánt szer molekuláris tervrajzát, valamint  a szükséges alapanyagokat („kémiai tinta”), és otthon, a szoftver és a molekuláris printer birtokában saját magunk állítjuk elő a személyes igényeinkhez alakított gyógyszert. Nyilvánvaló: a jelenlegi gyógyszerelosztási szisztéma teljesen át fog alakulni – a patikák nem gyógyszereket, hanem molekuláris tervrajzokat és szoftvereket fognak árulni… - olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

hirdetés

Könyveink