hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az orvos nyomtat egy új szervet a betegnek

A testen kívül növesztett szövetek és szervek előállítása 3D bionyomtatással vagy más eljárásokkal már nem a science fiction mesék világa – írja a Népszabadság.

Kézzel fogható térbeli tárgyak előállítására ma már egyre könnyebben elérhető technológiának számít a háromdimenziós nyomtatás. A különleges 3D nyomtatók nem tintával és papírral dolgoznak, hanem különböző alapanyagokból, pontról pontra, vonalról vonalra, rétegről rétegre építik fel tálcájukon a számítógépes tervezőprogram által megadott struktúrát.

Nemrég adták hírül a világ hírügynökségei, hogy egy 83 éves, krónikus csontfertőzésben szenvedő asszony immár egy éve él titánporból nyomtatott állkapocsimplantátummal, amelyet a belgiumi Hasselt Egyetem Bioorvosi Kutatóintézetében készítettek – emlékeztet a Népszabadság. A háromdimenziós nyomtatás azonban nem csak a tökéletesen illeszkedő, személyre szabott protézisek megalkotásában nyújt segítséget. Ma már ennél többről van szó: élő sejtekből is van elvi lehetőség strukturált szövetek létrehozására printeléssel. A szervezeten kívül, bioreaktorokban szaporított sejttenyészeteket „tintaként” használva, feladatukat ellátni képes „anatómiai szerkezetek” is létrehozhatók.

Világszerte több kutatócsoport igyekszik megtalálni a technológiákat, amelyekkel véglegesen károsodott szöveteket vagy akár egész szerveket lehet biotechnológiai úton előállított, élő sejtek keverékéből kinyomtatni, hiszen a beültethető donorszervek hiánya mindenütt égető probléma.

Az egyik nagy probléma a szervek vaszkularizációja, tehát oxigént és tápanyagokat szállítani képes érhálózattal való ellátása. Érdarabok bioprinterrel való előállításával foglalkozik a Missouri Egyetem munkatársa, Forgács Gábor professzor is, aki fizikusként indult Magyarországról, és ma már „szövetmérnök”-ként, saját fejlesztésű bioprintereken dolgozik. A kísérleti érnyomtatáshoz az általa vezetett kutatócsoport egy sejtkeveréket alkalmaz, amelyben az emberi ér három legfontosabb sejttípusa található meg: az érfal belhámját alkotó endotheliális sejtek, izomsejtek, valamint az ér vázát alkotó kötőszöveti sejtek. Amint az emberi vérhez hasonló folyadékot áramoltatni kezdik a nyomtatott érdarabkában, a sejtek maguk rendeződnek a megfelelő helyre, hogy a genetikailag kódolt feladatukat elláthassák.

A teljes cikk

Szekeres Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés