hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Honvédkórház: szétválasztás szövődményekkel

Alig félszázan távoztak a Honvédkórházból a fenntartóváltás idején – hangzott el az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában, írja a Népszava. A képviselők Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatót hallgatták meg az intézmény kettébontásának tapasztalatairól.

Mint arról a lap többször írt, január elsején „vágták ketté” a kórházat, amelynek egyik része maradt a honvédség felügyelete alatt. A másik felét, a civilekkel kapcsolatos feladatokat pedig új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház nevű alakulat vette át. Az újonnan létrejövő intézmény irányítása a belügyminiszterhez került, s a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő orvosok, szakdolgozók és egyéb nem katonai alkalmazottak egészségügyi szolgálati jogviszonyban folytathatták munkájukat.

Jenei elismerte, hogy valóban voltak problémák az átállás nehézségei miatt az első hónapokban a fizetésekkel, ám – szerinte – ezek azóta megoldódtak. Április közepén az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház főigazgatója maga tájékoztatta arról, hogy már egyetlenegy panasz sincs. Hozzátette: a nehézségeket a közkórházakétól eltérő bérszerkezet okozta, hiszen a Honvédkórházban az alapfizetést egy-egy speciális feladathoz, készenléthez, ügyelethez tartozó bérelemek is kiegészítették.

Közölte azt is, hogy az új Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház mintegy 3000 alkalmazottjából „mindössze” 51 ember távozott a váltás idején, ám egyetlen olyan osztály sem volt, ahol ez a betegek ellátásában gondot okozott volna. Megjegyezte: a szétválás után is 128 olyan honvédelmi jogviszonyban maradó orvosa, szakdolgozója van az intézménynek, akik részt vesznek a civil feladatok ellátásában, azzal a megkötéssel, hogy amennyiben bárhol máshol a világban szükség volna az ő speciális tudásukra, akkor annak elsőbbsége van.

A teljes információ

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink