hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

„Hogy lehet itt embereket tartani”

Egy újabb pszichiátriai osztály bemutatásával kaphatnak képet az olvasók a szakterület elhanyagolásáról – ezúttal a János kórházban járt a NOL, ahol egyébként – híreik szerint  – eséllyel épülhet fel a leendő fővárosi szuperkórház.

„Pesthidegkútról költöztették ide a betegeket: ott jobbak voltak a körülmények - idézi fel a lap az egyik hozzátartozó segítségével -, az ápoltak kimehettek a kertbe, itt erre sincs lehetőség. Levegőzni, dohányozni a betegszobához tartozó berácsozott erkélyen lehet. A dohányzók feje fölött, a rácson hónapok óta lóg egy pelenka, ha megáztatja az eső, csorog belőle a mocsok.

Az asszony elmeséli, hogy a pincét, ahol a terápiás foglalkozások zajlanak, többször elöntette a szennyvíz. Azzal búcsúzik: valamit kéne már valakinek csinálnia.

Ezt a főigazgató, Kázmér Tibor sem vitatja. „Fenntartói segítség nélkül biztosan nem boldogulunk” – mondja. A János kórháznak ezen a területén az elmúlt negyven évben átfogó felújítás nem volt.

– Szűkös lehetőségeink ­ellenére – mondja a főigazgató – szakembereink folyamatosan orvosolják a felvetődő problémákat, hiszen a kórház egész területén egyre-másra jelentkeznek csőtörések, dugulások, az elmúlt héten is minden napra jutott két-három ilyen eset. A gondot saját erőnkből nem tudjuk megoldani, s ez alapvetően nem is a mi feladatunk lenne. Jelentős javulást csak az intézmény teljes körű és átfogó felújítása hozhatna – állítja. Nekiszegezzük az asszony kérdését: hogyan lehet itt betegeket kezelni, gyógyítani? Kázmér Tibor erre annyit mond: „Minden körülmények között a legjobbat nyújtjuk betegeinknek” – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság)

Könyveink