hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hitelfelvételre kényszerülnek a beszállítók

Az egészségügyi beszállítók többségének hitelt kell felvennie, hogy finanszírozni tudja az állam által ki nem fizetett számlákat, írja a Népszava.

A beszállítók érdekvédelmi szervezeteinek (az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete – ETOSZ –, az Orvostechnikai Szövetség – OSZ –, illetve a MediKlaszter) több mint száz tagvállalatát érintő felmérése azonban igazolta: a kórházak 75 milliárd forintra duzzadt adósságát a beszállítók képtelenek saját erőből ilyen hosszan hitelezni.

– Az orvostechnikai vállalkozások többsége, csaknem 60 százaléka bankhitel vagy egyéb kölcsön felvételére szorul a kórházi kintlévőségeinek finanszírozásához – ismertette felmérésük eredményét a Népszavával Rásky László, az Orvostehnikai Szövetség titkára. A szakember azt is elmondta: a felvett hitel összege az érintett vállalkozások közel felénél a százmillió forintos nagyságrendet is eléri, a többi esetben pedig tíz- és százmillió forint közötti. A cégek további 20 százaléka belső tartalékait éli fel. Hozzátette: a mostani kintlévőségek nagysága miatt már több kisebb vállalkozás is reménytelen helyzetbe került.

Rásky László közölte azt is, hogy kérésükre megtörtént az első, az adósság rendezését is érintő egyeztetés a kormányzattal. A fórumon Takács Péter államtitkár megismételte, amit már néhány napja egy szakmai konferencián is elmondott, nevezetesen, hogy az intézmények várhatóan júliusban költségvetési forráshoz juthatnak a rezsivédelmi alapból. Bár ez a pénz az intézmények tavalyi és idei rezsikülönbözetének fedezetére szolgál és elvben az energiaköltségekre kell fordítani, de ez mozgásteret is adhat a kórházaknak, szakrendelőknek arra, hogy egyéb lejárt számláikat is rendezhessék.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink