hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Használhatatlan egészségügyi fejlesztések

Takács Péter egy tavasszal tartott előadásában fakadt ki, hogy mennyire félrementek bizonyos informatikai fejlesztések az egészségügyben. Több rendszert is használhatatlannak nevezett. A szabadeuropa.hu annak járt utána, mennyibe kerültek ezek, és kik szállították a kifogásolható programokat.

Az államtitkár beszélt a digitalizáció szükségességéről is, élesen kritizálva több fejlesztést. „Volt egy-két projekt, ami félrement – fogalmazott. Egyenesen tragikusnak nevezte a háziorvosoknak és szakrendelőknek kifejlesztett, miniHIS nevű rendszer első verzióját. Szerinte azóta már javult a program, de még mindig nem praktikus. Használhatatlannak nevezte az Ápolástámogató Rendszert, amely az ápolók adminisztrációs munkáját hivatott segíteni. Kritizálta az NNGYK Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartás nevű rendszerét is. – Az ÁNTSZ informatikai rendszerével nagyon nem vagyok megelégedve, mert az nem sikertörténet, és akkor még finom voltam. Sok pénzt költöttünk rá, és nem lett jó.”

Az államtitkár kritikája után – mivel a közbeszerzési oldalakra feltöltött adatok átláthatatlanok és hiányosak voltak – közérdekű adatigényléssel fordultak az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ), majd a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) és az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központhoz (ESZFK). Április 17-én elküldött kérelmükre június 24-én érkeztek meg az utolsó válaszok. Az adatbázisok átláthatatlansága miatt csak korlátozottan tudták ellenőrizni, hogy a megküldött, tizenhat közbeszerzést tartalmazó listában minden vonatkozó adat benne van-e, de az összesítés így is sokatmondó.

A három, az államtitkár által is kifogásolt informatikai rendszer fejlesztésére eddig legalább 13,4 milliárd forint ment el, a legtöbb pénzt pedig egy olyan cég zsebelte be, amelyik rendszeresen dolgozik együtt Mészáros Lőrinccel, ráadásul kifogásolható minőségben. A fejlesztésekben összesen 53 cég vett részt, leggyakrabban a kormányközeli 4iG nevével találkozni a nyertesek között.

Az adatigényléseikre megküldött válaszokat rendszerezve közlik a cikk végén.

(forrás: Szabad Európa)

Könyveink