hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hankó Balázs az egyetemek modellváltásáról

A kormány célja, hogy az eddiginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát – hangsúlyozta a Magyar Hírlap megkeresésére Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A politikus szerint az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak. A finanszírozás osztrák minta alapján történik, a modell előnye, hogy előre rögzített teljesítménymutatók alapján, a különböző feladatok sajátosságait figyelembe vevő, középtávú finanszírozás valósul meg – magyarázta Hankó Balázs a Magyar Hírlapnak.

Hozzátette, a finanszírozás az intézmény számára kiszámíthatóbbá válik, illesz­kedik az egyetem és az ellátandó feladat sajátosságaihoz, objektíven mérhető és számon kérhető minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások meghatározásával teszi érdekeltté a szereplőket a hatékonyság és a minőség javításában.

A modell bevezetésével lehetőség nyílik a teljesítményalapú differenciált javadalmazásra, ami komoly motivációt jelenthet – mutatott rá a helyettes államtitkár. Kiemelte, az állam fenntartóból partnerré, a felsőoktatási szolgáltatások megrendelőjévé válik, a modellváltó egyetemek minden tekintetben teljes körű jogutódjai a fenntartóváltás előtti egyetemeknek, ez a hallgatók jogviszonyára és a munkavállalók foglalkoztatására is vonatkozik.

Mindegyik egyetemen biztosított a továbbiakban is az állami ösztöndíjas képzési forma – fűzte hozzá. Leszögezte: a modellváltásról az egyetemek maguk dönthetnek, a kormány kizárólag a szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal a fenntartóváltás lehetőségéről.

 

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink