hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Palkovics: Lesz vita a modellváltás továbbfejlesztéséről

Palkovics László innovációs miniszter az atv.hu kérdéseire válaszolva beszélt Stumpf István feladatairól, 1500 milliárdról és a modellváltásról is.

Palkovics László innovációs miniszter az atv.hu kérdéseire azt mondta: Stumpf István "szép" elvi-jogi feladatot kapott, ha szükséges, társadalmi vita lesz az egyetemi modellváltásról. Az 1500 milliárdból nem csak a "modellváltó" egyetemek kapnak, politikamentes lesz az elbírálás. Ő nem lesz kurátor, mert összeférhetetlen – tette hozzá.

Az európai uniós program, a Next Generation EU helyreállítási alapjából biztosítanak 6000 milliárd forintot Magyarországnak, amiből 1500 milliárd forintot felsőoktatási fejlesztésekre tudunk fordítani, mondta a miniszter.

Stumpf István kormánybiztos lesz, és a kormánybiztosok olyan feladatokat látnak el, amelyek valamilyen formában, "de a normál államigazgatási struktúra fölött vannak". Az egyetemi modellváltást illetően a feladatunk az, hogy megnézzük a gyakorlatban mit is jelent az egész új fenntartói struktúra, tette hozzá Palkovics, és kijelentette, ha szükséges, lesz vita a modellváltás továbbfejlesztéséről.

De meg kell nézni az egyetemek "jövőbeni környezetét", hogy miután az államtól ilyen értelemben függetlenné válnak, milyen módon tudják a saját szervezetüket továbbfejleszteni. "Ez egy szép feladat, ezt kapta meg Stumpf István" Palkovics László szerint. Ő egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, akik szabadon tudnak gondolkodni, "intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember", aki az egyetemi modellváltás tekintetében magával a modellel foglalkozik, annak elvi-jogi és társadalmi vonatkozásaival. Amennyiben szükséges, az új modell továbbfejlesztésének a kereteiről szóló vitát kiválóan le tudja bonyolítani - fogalmazott Palkovics László, aki kérdésünkre azt is elmondta: rendszeres munkakapcsolat van közöttük.

Palkovics üdvözli a négy újabb egyetem csatlakozási szándékát az alapítványi modellhez, a szegedi és a pécsi egyetem esetében az erről szóló szenátusi döntés pénteken született meg.

A lap felvetésére azt is egyértelművé tette: az egyetemi klinikák „mindenfajta álhírekkel szemben" az egyetemek részeként a fenntartói rendszerben maradnak. A klinikák az egyetemek szerves részei, hiszen ott zajlik az orvosi egyetemek tevékenysége: az oktatás, kutatás és a klinikai ellátás. A klinikák ezentúl is a magyar egészségügyi rendszernek az integráns részei lesznek, a kapacitásukat illetően, meg bizonyos irányítási funkciókat illetően ugyanúgy a közellátási rendszer részei lesznek. Ha az a kérdés, hogy ki lesz a klinika épületének a tulajdonosa, természetesen az egyetem, illetve az egyetemen keresztül a fenntartó alapítvány, jelentette ki.

Stumpf István: a felsőoktatás megújítása nemzetstratégiai kérdés

A magyar felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele nemzetstratégiai kérdés – mondta Stumpf István kormánybiztos, akinek feladata a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja.

A múlt pénteken kinevezett kormánybiztos hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az MTI szerint arról beszélt: a magyar egyetemek teljesítménye egy-két kivételtől eltekintve "jókora távolságra van a világ élvonalától". Az egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon. Ezért van szükség egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz, és amely lehetőséget teremt egy motivált, a "közép-kelet-európai versenyképességünket és pozíciónkat megalapozó felsőoktatás" létrehozására. Meglátása szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni, ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetemhez, vagy akár meg is előzni azokat.

Megjegyezte: negyven éve dolgozik a felősoktatásban, annak minden lépcsőfokát végigjárta, a kutatói ösztöndíjastól az egyetemi tanárig, és e tapasztalatok birtokában tudja és érzi a felsőoktatásban dolgozókra háruló felelősséget.

A kormánybiztos szólt arról is: az egyetemek fejlesztésére szánt 1500 milliárd forint uniós forrásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására. Folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak – mondta Stumpf, hozzátéve, hogy a fejlesztés nem csak pénzügyi kérdés, hanem hozzáállás kérdése is.

(forrás: ATV, MTI)
hirdetés

Könyveink