hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hálapénz: a szüléshez nem kell választott orvos!

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Telexnek azt mondta: céljuk az, hogy belátható időn belül mindenki az ügyeletes orvosnál szüljön.

Hiába tiltakozott kézzel-lábbal az ellen a Magyar Orvosi Kamara, hogy bármelyik orvoscsoporttal kivételt tegyenek, a törvény és a mellé készülő rendelet valamiért pont a szülészetnél mégiscsak lehetővé tenné, hogy a privát orvos az állami kórházba is elkísérhesse szülni a páciensét.

„Hihetetlen ez az egész balkáninál is rosszabb rendszer” – fakadt ki a Telexnek egy szülész-nőgyógyász, aki ma már csak magánpraxisban dolgozik. Az orvos szerint ugyan minden nő jobb ellátást vár a hálapénztől, de nem tudja, hogy ez a szisztéma olyan döntésekhez vezet, amely növeli az indokolatlan szülészeti beavatkozásokat, a megindított szüléseket, a császármetszéseket.

Mivel a nők nemcsak az orvost, de a szülésznőt is választják, így még nehezebb összehangolni a naptárakat, hogy a hálapénzes szülésre mindenki ráérjen. Ha épp a szülésznő gyerekének van ballagása, akkor azért hozzák előbbre a szülést egy nappal, és akkor császároznak. Mindez inkább a szülész és a szülésznő kényelmét szolgálja, nem a várandósokét. Mindeközben az sem igaz, mondta az orvos, hogy a nem választott orvossal való szülés több hibát és kockázatot rejt.

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke is úgy látja: egyáltalán nem jelent semmire garanciát a választott orvos intézménye.

Vajon mennyiben szolgálja a betegbiztonságot, ha egy fogadott szülészorvost egy 12 órás, kemény ügyelet után hívnak vissza a páciense szüléséhez, vagy mondjuk az éjszaka közepén, amikor éppen pihenne? Közben a kórházban ott van a pszichésen és mentálisan is felkészült ügyeleti team, amely rendesen le tudná vezetni a szülést.

Lénárd szerint a szabad orvosválasztás egyáltalán nem azt jelenti, hogy a páciens bárkit behívathat magához, legfeljebb azt, hogy a kórház munkarendje szerint éppen bent dolgozók közül kit választ.

Az évtizedek alatt megrögzült hagyományok miatt magyar szemmel valószínűleg elképzelhetetlen az, ahogy a kórházi szülés Nyugat-Európa legtöbb országában zajlik. Arra pedig talán még többen felkapnák a fejüket, ha azt mondanánk, hogy a szüléshez elsődlegesen nem is orvosra, hanem megfelelően képzett és kompetens szülésznőre van szükség. Természetesen az ügyeleti sorban mindig lennie kell tapasztalt, szenior szülészorvosnak, de neki csak akkor kell közbelépnie, ha valami komplikáció lép fel – mondta előbb idézett forrásunk, aki ismeri a német és svájci gyakorlatot.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink