hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gyógyvíz a zsebben

A magyarországi gyógyvízkincset szélesebb körben alkalmazhatóvá, gyakorlatilag hordozhatóvá tenné egy hazai innováció, írja a VG.

A pandémia és az energiakrízis időszaka is rámutatott a fürdők sérülékenységére, miután az első esetben hosszú hónapokig nem tudtak kinyitni, a második esetben pedig részleges vagy teljes bezárásra kényszerülhettek. Ezekben a helyzetekben is segítene egy magyar innováció, amely képes olyan koncentrátumot készíteni a gyógyvízből, amely otthon, a fürdőkád 35-38 Celsius-fokos vizében feloldva az eredetit idéző élményt ad – szín, illat és élettani hatás tekintetében.

Úgy gondolom, hogy a fürdőhelyek miliőjéért, az ott kapható kezelésekért a vendégek mindenképp újra és újra elutaznak az adott magyar településekre, de ha egy kis üvegcsében év közben is velük lehet a gyógyvíz, az gyakorlatilag függővé teszi az embert. Ráadásul marketingeszköznek sem utolsó – mondta el a Világgazdaságnak Szebeni Zsolt, a hazai szabadalmat képviselő Aqua Koncentrátum Kft. ügyvezetője. A találmány – amely Varga Csaba balneológus professzor kutatásaihoz köthető – képes arra, hogy háromezerszeres sűrűségű esszenciát állítson elő, amelyet ha egy átlagos, 150 literes, meleg vízzel teli fürdőkádba öntünk, akkor gyakorlatilag gyógyvízben fürdőzhetünk.

Magyarországon egy kivétellel az összes fürdő önkormányzati tulajdonban van, ezért az innováció csapata a helyi hatóságokkal és a fürdők vezetőivel egyeztet. Eddig négy – ízületi bántalmakra, mozgásszervi panaszokra kiváló – kút vízéből állítottak elő esszenciát: Debrecen, Hajdúszoboszló, Szigetvár és – a Hódmezővásárhelyhez tartozó – Kakasszék. A szabadalom lényege, hogy a magas szervesanyag-tartalmú vizekből – mint például még a büki, a sárvári vagy a gyulai – vonja ki a gyógyhatású összetevőket.

A balneológusok eddig úgy gondolták, hogy a gyógyvíz hatása a vízben oldódó sóknak köszönhető. Varga Csaba professzor felfedezése, hogy – ezeknek a jellemzően, de nem kizárólagosan alföldi vizeknek az esetében – ez nem elsősorban a sóktól, ionoktól, hanem sokkal inkább a szervesanyag-tartalomtól függ. Kovács András vegyipari gépész nevéhez köthető a következő szabadalom, amely ugyancsak az Aqua Koncentrátum Kft. birtokában van, s amely az eredeti felfedezés ipari léptékű hasznosításáról szól.

A teljes információt ITT olvashatja

hirdetés

Könyveink