hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Gyerek- és időskori szegénység

Magyarországon jelenleg a gyermekek 18,7 százaléka él szegénységben, a családoknak pedig 13 százaléka mondható szegénynek - hangsúlyozta Kovárik Erzsébet szociális államtitkár egy Budapesten tartott keddi szakmai tanácskozáson. Komoly a kockázata annak, hogy néhány évtizeden belül tömegessé válik Magyarországon az időskori szegénység, mivel sok százezer ember nem lesz képes megszerezni az időskori járandóság folyósításához szükséges minimális szolgálati időt sem, ez áll abban a szociális védelemről és a társadalmi összetartozásról szóló nemzeti stratégiai jelentésben, amely a napokban került az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé - írja a Világgazdaság.

A tanácskozáson az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyarországi lakosság 13 százaléka szegény, ennél magasabb a rossz körülmények között élő gyermekek száma. Pontos adatok szerint a 0-24 év közötti gyermekek közel 19 százaléka él szegénységben. Korózs Lajos munkaügyi államtitkár előadásában arról szólt, hogy a társadalmi összetartozásról szóló jelentést szeptember 15-ig kell eljuttatni az Európai Bizottsághoz, ennek egyik eleme a gyermekszegénység, amely Magyarországon és Európában is gondot okoz. A jelentésnek a társadalmi összetartozásról szóló része bemutatja a hátrányos helyzetű csoportok életminőségének javítására vonatkozó intézkedéseket, emellett foglalkozik a nyugdíjrendszer, valamint az egészségügy-ellátó rendszer fejlesztésével is.

Míg a nyugdíjrendszer jelenleg közel teljes egészében lefedi az idősebb korosztályokat, 1990 óta jelentős csoportok kerültek tartósan munkanélküli, inaktív státusba, és ez a rövid tb-jogviszonyban is érezteti hatását. Egyes becslések szerint 2030 körül akár a félmilliót is elérheti azoknak a száma, akik kiszorulnak az időskori ellátások köréből.
Mindezek hatására az átlagos szolgálati idő a jelenlegi 37-38 évről 33-ra csökkenhet, és ez akár tizedével is visszavetheti az új öregségi nyugdíjak értékét az átlagos keresetekhez képest. További dilemma, hogy a járulékfizetők mintegy harmada csupán a minimálbér után téríti meg a biztosítási díjakat, vagyis ebből a társadalom harmada a jövőben minimális vagy a minimumot csak alig meghaladó nyugdíjakat kap.
Miközben jelentős csoportok időskori megélhetése válik kérdésessé, a nyugdíjakra fordított kiadások még így is komoly kihívás elé állítják az állami büdzsét. Míg ma száz aktív befizetéséből 76 nyugdíjat kell finanszírozni, addig 2050-re ez utóbbi szám 103-ra nő. Mindezek hatására a nyugellátásokra fordított összeg a GDP arányában a 2007-es 10,3 százalékról 13-ra nőhet, legalábbis a pénzügyi tárca prognózisa szerint.


Forrás: Világgazdaság; MTI

cimkék

Könyveink