hirdetés
2024. szeptember. 12., csütörtök - Mária.

Gulyás Gergely: Nincs ezer forintos kormánydöntés!

Könnyű belátni, hogy mindenki számára sérelmes, ha valaki nem megy el az orvoshoz a lefoglalt időpontban – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Az időpont foglalási díj bevezetésének ötlete merült fel szerdán az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián Balatonfüreden, ahol Takács Péter egészségügyi államtitkár arra tett ígéretet, megvizsgálják annak lehetőségét. A díjat visszatérítenék, amikor a páciens megjelenik a vizsgálaton.

Erre reflektált a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki amellett, hogy hangsúlyozta, „nincs ezer forintos kormánydöntés”, úgy vélte, könnyű belátni, hogy az ellátók és a betegtársak számára is sérelmes, ha valaki nem jelenik meg az általa lefoglalt időpontra, fél- egy órát is elvéve másoktól. A politikus szerint a felvetés jogos, ugyanakkor nyomatékosította, semennyiben nem mérhető össze a 300 forintos vizitdíjjal, amely ellen 2008-ban népszavazást kezdeményezett a jelenlegi kormánypárt, ugyanis annak visszatérítése szóba sem került.

Ugyancsak a járóbeteg-szakellátási konferencián beszélt arról Takács Péter, hogy 10-15 százalékkal csökkent az orvosok teljesítménye, ez az etikátlan viselkedés pedig rányomja a bélyegét a betegellátásra. Bár Gulyás Gergely közölte, nem kíván reflektálni az államtitkár szavaira, mert nem ismeri azt pontosan, de azt elmondta, az egészségügyi ellátásban jelentkező problémák között az egyik az, hogy míg korábban a paraszolvencia teljesítményelvű juttatásként működött, annak helyébe mára a tisztességes orvosbérek léptek. Az orvosok korábbi fizetésük többszörösét kapják meg, bárhogyan is dolgoznak, ennek tükrében a miniszter „hízelgő és optimista” adatnak tartja a 10-15 százalékot. Úgy vélte, a jelenség ellen a kórházigazgatók tudnak fellépni, amennyiben ehhez jogszabály-módosításra is szükség lenne, arra a szakállamtitkárság tehet előterjesztést.

Ahol a kórházigazgató alkalmas a feladatára, ott rend és tisztaság van – válaszolta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy miért csak Magyar Péter kórház látogatási akciója után orvosoltak hosszabb ideje fennálló problémákat.

Nem készül kormányátalakítás – szögezte le a miniszter arra az újságírói kérdésre válaszolva, amelyben más érintettek mellett Pintér Sándor, az egészségügyért felelős belügyminiszter nevét is megemlítették.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. szeptember 12-én. MTI/Bruzák Noémi
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. szeptember 12-én. MTI/Bruzák Noémi

(forrás: MedicalOnline)

Könyveink