hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gulyás: Józan ész szerint történik a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

Nem lesznek hosszabbak a várólisták a CT- és MR-vizsgálatok államosítása miatt a közellátásban, és munkaerőhiánnyal sem számol a kormány ezen a területen – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Az egyházi fenntartású kórházak és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) alá tartozó klinikai központok 25 milliárd forintot kaptak a rezsiköltségeik kompenzálására a rezsivédelmi alapból – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban megjelent kormányhatározatokról szólva és a szerdai kormányülésen történteket összefoglalva. A csütörtök délelőtti Kormányinfón hozzátette azt is, hogy az egészségügyi intézmények, iskolák és más közigazgatási intézmények több mint 132 milliárd forintot fordítanak a 170 milliárd forinttal megnyesett rezsivédelmi alapból.  – Ugyan nagy teher az ország számára a megnövekedett energiaköltségek kielégítése, "de erre a magyar költségvetés képes" – tette hozzá.

Brüsszel hívott fel a családtámogatások és egészségügyi kiadások felülvizsgálatára – jelentette ki a miniszter a minap megjelent, a közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról szóló kormányhatározattal kapcsolatban. – A rezsicsökkentés feladásáról szó sem lehet, és a családtámogatásokon sem kíván változtatni a kormány – szögezte le a politikus, hozzátéve, hogy az egészségügyi kiadások azért nőttek meg az elmúlt években, mert az orvosi és szakdolgozói fizetéseket soha nem látott mértékben növelték.

Ezért változtatják meg a gyógyszerbeszerzést a kórházakban

Döntően az állam saját magán igyekezett eddig spórolni, illetve a beruházások elhalasztásával takarítanak meg, de ez már nem lehetséges – fejtette ki a 3 százalékos forráselvonással kapcsolatban Gulyás Gergely, de kérdésre megerősítette: az egészségügyi büdzsé 3300 milliárdos tervezett kerete nem fog csökkenni. Később beszélt azonban arról is, hogy a felülvizsgálat lehetőséget ad arra, hogy abban az óriási rendszerben, mint az egészségügy mindig lehet olyan pontot találni, ahol van lehetőség a felelősségteljesebb gazdálkodásra.

Megtakarítást remél a kormány az egységes intézeti gyógyszertári rendszer létrehozásától, a kórházak gyógyszerbeszerzése az a terület, ahol úgy lehet csökkenteni a kiadásokat, hogy az a betegek ellátását nem érinti – válaszolt a miniszter, hozzátéve, ennek részletszabályozását a kormány később dolgozza ki. Ugyanakkor a kabinet álláspontja az, hogy a koncessziós működtetés a leghatékonyabb, és a szolgáltatók a koncessziós jog ellenére is jobb szolgáltatást fognak tudni nyújtani.

Nem okoz problémát a betegellátásban az államosítás

Kizárólag az állami kórházakban lévő CT- és MR-gépeket érinti a kedden elfogadott szabályozás, ezeket a berendezéseket vagy megvásárolják, vagy teljes kártalanítás mellett kisajátítják – jelentette ki a miniszter. Arra a felvetésre, hogy a szakmai szervezetek rosszalják ezt a lépést, mert álláspontjuk szerint hosszabbodhatnak a várólisták, és nem lesz elég orvos és egészségügyi szakdolgozó a vizsgálatok elvégzésére, a politikus úgy reflektált: „Mi ezt éppen fordítva látjuk.”

Álláspontja szerint az intézkedés azt fogja eredményezni, hogy az állam ezeket a gépeket időkorlát nélkül tudja majd működtetni, így a várólisták nem hosszabbodnak, hanem rövidebbek lesznek. „A józanész szabályai szerint járunk el” – mondta, megemlítve azt is, hogy a gépek pontos számáról az egészségügyért felelős államtitkárság fog tájékoztatást adni.

(Majd) Egyeztetnek a szolgáltatókkal

A gépeknek a köz gyógyellátását kell szolgálniuk, márpedig a magánszolgáltatók a profitnövelés érdekében használták ezeket – hangsúlyozta a miniszter újabb kérdésre válaszolva. – Az intézkedés bevezetésére egyrészt azért van szükség, mert a Covid-járványból való kilábalást követően feltorlódtak a beavatkozásokra váró betegek, ellátásukhoz nagyobb kapacitásokra van szükség, ugyanakkor illeszkedik ahhoz a kormányzati elváráshoz, hogy az állami- és magánellátások ne keveredjenek össze. Bár a magánellátóknak helye van a betegellátásban, a kormány egyes esetekben még támogatja is ezeket, de álláspontjuk szerint az intézkedés nyomán javulni fog a betegek helyzete, mert ezek a berendezések teljes kapacitásukkal a közellátásban fognak szolgálni.

Mintegy 5-10 milliárd forintos nagyságrenddel számolnak a szolgáltatók kártalanítása során – mondta a politikus, aki arra a kérdésre, egyeztettek-e a döntést megelőzően a privát szféra képviselőivel, azt válaszolta: az egészségügyért felelős államtitkárság egyeztet velük. Ennek kapcsán hangsúlyozta azt is: „vásárolni jobb, mint kisajátítani.”

Az olyan hiánypótló szolgáltatásokat, mint például a bonyolult gerincműtétek elvégzése, továbbra is a magánszolgáltatóktól tervezik megvásárolni – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink