hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Gazdaság

GKI: kényszerűen javul a gazdaság külső egyensúlya

A magyar gazdaság kényszerpályán van, a külső egyensúly látványosan javul, a gazdaság teljesítménye azonban 2009-ben 4–5 százalékkal fog esni – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. A reálkeresetek 2, a fogyasztás 5 százalékkal mérséklődik.

A mostani adatok szerint 400–450 milliárd forint bevételkiesés prognosztizálható a költségvetési törvényben tervezetthez képest – állítják a GKI kutatói, akik prognózisukban lényegében megismétlik két hete készült átfogó előrejelzésüket. Az áfa és a jövedéki adók tervezett emelése után is alacsony, 3,5 százalék körüli infláció várható, valamint a kereslet visszaesése következtében jelentősen csökken a vállalkozások nyeresége, s ezzel a költségvetésbe folyó nyereségadó is. (Ez a prognózis jelenleg hipotetikus, mert az új kormány hivatalba lépéséig a parlamentben felfüggesztették a kiigazító adóemelés törvényjavaslatának tárgyalását, nem tudni, hogy Bajnai Gordon is ezekkel az intézkedésekkel számol-e.)
A GKI a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából meghatározó mutatókból mind visszavett. Az ipari termelés 14 százalékkal, az export 7 százalékkal lesz szerintük kisebb idén a tavalyinál. Ennek következtében a bruttó hazai termék (GDP) a legvalószínűbben 4,5 százalékkal csökken 2009 átlagában. A kutatók mérsékelten optimisták a forint árfolyamának megítélésekor: átlagosan 290-es eurókurzussal számolnak.
A bruttó átlagkeresetek 2 százalékkal nőhetnek, az üzleti szférában 1-2 százalékkal, a közszférában 6-7 százalékkal esnek a reálbérek. Valószínű a szürkegazdaság ismételt enyhe növekedése. A lakosság reáljövedelme összességében 1,5-2 százalékkal csökken. Az infláció az év végén 4,5, éves átlagban 3,5 százalék lesz. Az áremelkedés mértékét is befolyásolja, hogyan alakul végül az évközi adóemelés. A munkanélküliség gyorsuló ütemben gyarapszik, a GKI 9,3 százalékot vár.
A GKI szerint tartható az államháztartás egyenlegének tervezett javulása. Ez a kisebb GDP-hez viszonyítva 3 százalék körüli hiányt mutat, ami hasonló a 2008. évihez, az adott nemzetközi környezetben azonban még elfogadható – teszik hozzá. Azt is megállapítják, hogy idén megakadályozhatatlan az államadósság növekedése, Európa nagy részéhez hasonlóan. Az adósságemelkedés tartósnak tekinthető részével Magyarország egyáltalán nem lóg ki a többi EU-tagországot a válság időszakában jellemző folyamatból: az IMF szerint a G20-ak átlagos államháztartási hiánya 2009-ben a GDP 9, államadósságuk pedig annak 90 százaléka lesz.

Független Hírügynökség

 

cimkék

hirdetés

Könyveink