hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Fűről, fáról beszélgetnek

Zámboriné dr. Németh Évával, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Gyógy- és Aromanövények Tanszékének vezetőjével közöl beszélgetést a PharmaOnline.

A beszélgetésben sok más mellett érintik a tanszékvezető egyik kutatási területét, a gyógynövények anyagcseréjét, hatóanyag-felhalmozódását.

Ahogy mi sem vagyunk ugyanolyanok két egymás utáni nap, a növényeknél is ez a helyzet – idézik az egyetemi tanárt. – Ráadásul ugyanazon a növényen belül a különböző részek esetenként teljesen más hatóanyagokat tartalmazhatnak.

Sokszor a feldolgozás során is átalakulnak a hatóanyagok, teszi hozzá Németh Éva. Ez a módosulás néha kedvezőtlen, más esetekben azonban cél, mert vannak olyan növények, amelyek nyers állapotban inaktív vagy káros molekulát tartalmaznak. A gyűszűvirágból például másként használható drogot kapunk, ha aerob módon, levegőn megszárítjuk, vagy ha ez előtt 2-3 napig fermentáljuk. A kumarinszármazékok szintén legtöbbször glikozidos kötésben vannak a növényben, a szárítás során kapjuk az aktív aglikont. A feldolgozás során történő szándékos átalakításra az erős hashajtó hatású kutyabengekéreg lehet további példa. Ennek nyers állapotban más jellegűek – hánytató hatásúak – a flavonoid glikozidjai. Tehát a nyersanyagot vagy 100 fok fölötti hőmérsékleten szárítani kell, vagy pedig egy évig tárolni, mert akkor spontán megtörténik a kedvező hatású átalakulás.

Érdekes a kamilla átalakulása is a feldolgozás során: ennek egyik hatóanyaga, a kamazulén a lepárlás során jön létre, ekkor alakul át a prekurzor matricinből. Az alkoholos extrakció során ez nem történik meg, így a kinyert illóolaj minősége és hatása egészen más lesz – olvasható a pharmaonline.hu cikkében.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink