hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Áprilistól új szabályok regulázzák a gyógynövénypiacot

A gyógyszerészeti intézet közzétette honlapján a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények aktuális listáját, megjegyezve, hogy április 1-én változnak a forgalmazás szabályai.

Emlékeztetnek, hogy a kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (gyógytermékek) gyártói/forgalmazói 2011. március 31-éig kérhették készítményeik gyógyszerré vagy más termékké való kedvezményes átminősítését.

A Medical Online már 2011 márciusában beszámolt a most bekövetkező változásról. Ekkor írtuk, hogy a gyógyhatású készítmény kategória megszűnéséről még 2005-ben született meg a magyar szabályozás, az uniós jogharmonizáció részeként. Ez kimondta, hogy a jövőben már nem lehet új termékeket ilyen kategóriában engedélyeztetni.Az eredeti menetrend szerint 2011 április 1-ig lehettek volna kaphatóak a gyógyhatású termékek, de 2011 január 1-én egy jogszabálymódosítás ezt a határidőt kitolta, 2013 április 1-ig.

2013 áprilisától csak akkor forgalmazhatóak ezek a több, növényi, ásványi, állati eredetű összetevőt tartalmazó termékek gyógyhatásra vonatkozó állítással, ha azokat átminősíttették a forgalmazók gyógyszerré vagy tradicionális növényi gyógyszerré. A legkönnyebb útnak az kínálkozott, ha étrendkiegészítővé „minősítik le” a termékeket, ez azonban értékesítési szempontból komoly visszalépés, hiszen az ilyen készítményeknek nem tulajdonítható gyógyhatás.

(forrás: GYEMSZI-OGYI, Medical Online)
hirdetés

Könyveink