hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Étrendkiegészítők: kellemetlen meglepetéseket okozhat a mellészedés

Napjaink egyik legelterjedtebb tévhite, hogy ami természetes, az nem árthat – írja a gyógyszeres terápiákhoz szokásosan használt természetes kiegészítők kapcsán a PharmaOnline.

Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja – mondhatnánk. Miért kell ezzel foglalkoznunk mégis? teszi fel a kérdést a lap, s rögtön válaszol is rá:

„Számos példa ismert a különböző gyógynövények alkalmazása kapcsán jelentkező nem kívánt hatásokra (például allergiás reakció, májkárosodás, megnyúlt vérzési idő), ezeket nyilvánvalóan figyelembe kell venni a kockázat és a várható haszon arányának értékelésekor. Másrészt több készítményről kiderült, hogy egyes összetevői távol állnak a címkén hirdetett természetes eredettől. Nem a szintetikus C-vitamin az, ami aggodalomra ad okot, hanem sokkal inkább a gyógyszerhatóanyagokkal „megerősített” étrend-kiegészítők és a nehézfémmel szennyezett távol-keleti „orvosságok”. A kiegészítő termékek gyógyszerek mellett történő alkalmazása esetén felmerül még egy probléma, ez pedig a nem kívánt gyógyszerkölcsönhatások veszélye.

Az interakciók felismerését és megelőzését nehezíti, hogy az egészségügyi szakemberek általában csekély rálátással bírnak a termékkörre. Saját felmérésünk tanulságai szerint a megkérdezett belgyógyászati betegek négyötöde alkalmazott valamilyen nem orvos által elrendelt készítményt az előző két hétben, ugyanakkor ez csupán az esetek 12 százalékában szerepelt a klinikai dokumentációban. A gyógyszeres terápia csökkent hatékonyságának vagy egyes mellékhatások jelentkezésének a hátterében az esetek egy részében kiegészítő termékek alkalmazása állhat, erre azonban általában nem derül fény” – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés