hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Frissítik a törvénysalátát

Az erőforrásminiszter várhatóan még szombaton benyújtja az Országgyűlésnek az egészségügyi salátatörvény módosító csomagját – írja az MTI.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kormány által jóváhagyott tervezet kilenc egészségügyi tárgyú törvényt módosít, egészségbiztosítási, gyógyszerészeti hatósági ellenőrzési feladatokról szól, továbbá az egészségügyi szolgáltatók kapacitásainak megállapításával összefüggő eljárások hatékonyabbá tételét célozza. Elősegíti például, hogy  Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, ami  reálisan 2013 első felében várható. Emellett ugyancsak az egészségügyi törvényben módosítanák a működési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések több pontját is, hogy pontosabb adatok álljanak rendelkezésre az egészségügyben dolgozókról. Míg a gyógyszertörvény módosítása megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban azt emelte ki: az előterjesztésben többek között felhatalmazást kérnek arra, hogy a szervtranszplantáció nemzetközi koordinátori testületéhez - Eurotransplanthoz - való végleges csatlakozási folyamat végbe mehessen. Céljuk továbbá, hogy az egészségügyben rendben legyenek az emberi erőforrási nyilvántartások, amelyek segítségével akár a munkaerő közvetítést is meg tudják oldani. A mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni. Ennek célja, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a TAJ kártyát, hogy védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket - fogalmazott az államtitkár.

(forrás: MTI, kormany.hu)
hirdetés

Könyveink