hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Évtizedekig emelkedett, most már csökken az ár

A kórházak a gyógyszerekre és a szakmai anyagokra költik a legtöbbet, az első negyedévben a gyógyszereket ugyanannyiért tudták beszerezni, mint tavaly, a gyógyeszközökért kevesebbet fizettek – az adatokat a Magyar Idők elemezte.

Évtizedekig emelkedett, most tovább csökken a kórházak által vásárolt termékek áraállapította meg a Magyar Idők az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) árinformációs tájékoztatójából. A közelmúltban frissített adatokból kiderül, hogy több mint harmincszor drágábbak ma az egészségügyi intézmények által vásárolt áruk és szolgáltatások, mint 1987-ben, azonban az is egyértelmű, hogy a tendencia, amely sokáig csak a drágulás irányába mutatott, 2014 óta megállt, sőt az ellenkező irányba fordult.

Az adatokból kitűnik, hogy a kilencvenes évek elején sokszor még a 40-50 százalékot is meghaladta az egészségügyi infláció éves mértéke, az egészségügyi árrobbanás összességében jelentősen meghaladta az átlagos drágulást. A termékek között a legnagyobb részarányt a gyógyszerek és a szakmai anyagok képviselik, az előbbi teszi ki a vásárlások 35,5, az utóbbi a 40,8 százalékát. Az esztendő első negyedévében a gyógyszereket ugyanannyiért tudták beszerezni az intézmények, mint tavaly, míg a gyógyeszközök olcsóbbak lettek, a tavalyi árak 98,6 százalékát fizették értük átlagosan. Kevesebbet kellett fizetni a vegyszerekért és az élelmiszerekért is, és több szolgáltatás is olcsóbb lett, így a vezetékes gáz, a meleg víz és a távhőszolgáltatás, a víz- és csatornadíj. Egyedül a villamos energia drágult az első negyedévben, 3,5 százalékkal.

Az egészségügyi infláció kedvező alakulásában szerepe van annak, hogy az államosított kórházak számára komoly kiadási tételt jelentő energia-, valamint gyógyszerbeszerzés részben már központosított közbeszerzések útján történik, illetve hogy a kórházi gyógyszerek egyre nagyobb hányadát közvetlenül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vásárolja meg és biztosítja az intézmények számára.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink