hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Európában fogy a legtöbb alkohol

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint   egy főre vetítve az európaiak isszák a világon a legtöbb alkoholt.

A WHO-nak az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban rendezett regionális konferenciáján ismertetett összefoglaló szerint Európában személyenként 9,24 liter alkohol fogy el évente. "A felnőttek több mint 20 százaléka ittasodik le többé-kevésbé rendszeresen".

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója akciótervet jelentett be Bakuban az alkoholfogyasztás mérséklésére. "Az országok pontosan tudatában vannak annak, hogy milyen árat és károkat követel az alkohol" – fogalmazott.

A szeszesital-fogyasztás az elmúlt 15 évben visszaszorult a földrész nyugati részén, ellenben emelkedett a keleti felében. A WHO átfogó képet kíván nyújtani a problémáról az 53 európai országnak, és bevált koncepcióval igyekszik szolgálni az alkohollal összefüggő károk csökkentésében.

A fogyasztás visszaszorítására a szervezet a többi közt alkoholadó bevezetését, az árusítóhelyek számának és a nyitvatartási időnek a mérséklését, a korhatárt és a közlekedésben megengedett véralkoholszintet szabályozó előírások szigorítását ajánlja.

(forrás: fogyasztok.hu)
hirdetés

Könyveink