hirdetés
2021. június. 25., péntek - Vilmos.
hirdetés

Etikai állásfoglalást kért Zacher miatt Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor egy korábbi nyilatkozata miatt Kásler Miklós főtanácsadója, Kollár Lajos, írja a Népszava.

Kollár Lajos professzor a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében az egészségügyi szakmai kollégium 63 szakmai tagozatának vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

A riportban a sürgősségi orvos egyebek mellett arról beszélt: már nem számolja, hogy naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. A kormányfőre utalva még azt is hozzátette: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.”

Az interjúban szó esett a sajtó korlátozásáról, illetve a Bergamo-dilemmáról is. Zacher Gábor szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosok olykor szembekerülnek a „Bergamo-dilemmával”, azaz választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye.

Beszélt arról is: nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen ez a betegség, és hogy néz ki a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem az egészségügyi szakmai kollégium tárcától függő tagjaira próbált nyomást gyakorolni. A Népszava úgy tudja: több szakmai tagozat vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni.

A lap kérdéseire a szaktárca és Kollár Lajos sem válaszolt, Zacher Gábor pedig annyit mondott: van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink